Za sve Jedije svijeta: Profesori Vladan Vuletić i Mikhail Lukin mogli bi napraviti svjetlosni mač!

Foto: StarWars Wikia

ZNANSTVENICI s Harvarda i MIT-a svijetu su objavili vijest koja zvuči kao šala, ali to nije. Naime, tim fizičara uspio je fotone "sabrati" u molekule nimalo slične dosad poznatima, koje se "ponašaju" baš kao one u svjetlosnim mačevima Jedija.

Ovaj eksperiment, kojim je iz fikcije u stvarnost prenesen jedan od zaštitnih znakova serijala Georgea Lucasa "Zvjezdani ratovi", pripisuje se profesorima fizike Mikhailu Lukinu s Harvarda i Vladanu Vuletiću s MIT-a, koji su "efekt svjetlosnog mača" uspjeli dobiti provlačeći fotone kroz oblak atoma rubidiuma. Primijetili su da se, ako ih pošalju više odjednom, čestice spajaju i formiraju molekulu, piše Gizmodo.

"Usporedba sa svjetlosnim mačem nije neprimjerena. Kad su ovi fotoni u interakciji, sudaraju se i odbijaju. Ono što vidimo da se događa s tim molekulama slično je onome što smo vidjeli u filmovima", izjavio je Lukin.

"Dugo smo sanjali da imamo fotone svjetlosnih zraka u međusobnoj interakciji. Koristimo laserske zrake, obasjamo ih sa šest strana i onda te laserske zrake ustvari hlade atome. Možda je karakteristika 'svjetlosnog mača' da imate dvije svjetlosne zrake koje ne prolaze jedna kroz drugu, kako bismo očekivali, već da se međusobno odbiju", objasnio je Vuletić, znanstvenik podrijetlom iz Srbije, koji je u dobi od četiri godine s obitelji preselio u Njemačku, da bi 2000. počeo predavati na Stanfordu i MIT-u, piše Blic.

Ipak, nemojte se zanijeti, znanstvenici ne planiraju izraditi oružje budućnosti. Nadaju se da će im pomoći u razvijanju kvantnih računala.

Pročitajte više