Zaboravite originalnost, traže se spektakli: Hollywood i ove godine igra na sigurno

Foto: Press

GOVORITI da će i 2013. biti "godina blockbustera" više jednostavno nema smisla. Kao i svake godine dosad i ove će u kinima imati pravu vojsku super junaka, SF heroja, nemilosrdnih zombija i ostalih magneta za publiku.

Možemo bez problema reći da Hollywood i ove godine igra na sigurno i situaciju na blagajnama ne prepušta slučaju. Oboružali su se provjerenim hitovima, u najvećem broju slučajeva zanemarili originalnost i oboružali se naslovima uz pomoć kojih će i ovu kriznu godinu prebroditi bez previše problema.

Dakako, neki od filmova mogli bi podbaciti kao što je to bio slučaj s prošlogodišnjim Disneyjevim flopom "John Carter", ali izuzmemo li "The Lone Ranger", stvari su više-manje sigurne.

1. World War Z/After Earth

Glumačko-producentski pothvat Brada Pitta već se neko vrijeme bombastično najavljuje, a film koji je nastao prema istoimenoj knjizi Maxa Brooksa trebao bi pokazati da Pitt još uvijek ima blockbusterski potencijal. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da privuče gledatelje u kina, ova bi klasična zombi pucačina mogla biti upravo ono što mu treba. Iako redatelj Marc Forster iza sebe nema kino hitove (izuzev "Quantum of Solace" koji bi postao hit neovisno o redatelju), ovaj gotovo 200 milijuna težak film mogao bi postati iznimno uspješna razbibriga.




Redatelj M. Night Shyamalan na početku svoje karijere imao je niz hitova, ali nakon toga uslijedio je niz katastrofalnih promašaja koji su podbacili i kod publike i kritike. "After Earth" mogao bi označiti njegov povratak u formu, a producent i glavni glumac Will Smith mogao bi biti osoba koja će mu u tome pomoći.



2. A Good Die To Die Hard/Sin City: A To Kill For

Serijal "Umri muški" dosad još nije podbacio na kino blagajnama, a nema razloga da se to dogodi s petim nastavkom koji će ćelavog murjaka u prljavoj potkošulji ovog puta prebaciti u Moskvu. Recept "suluda akcija, eksplozije i besmisleno nasilje" dosad nije podbacio, a je li se publika zasitila istrošenog koncepta vidjet ćemo već početkom veljače.



Suradnja Roberta Rodrigueza i Franka Millera u prvom je krugu ostvarila sasvim pristojan rezultat na blagajnama, a nakon što je film stekao gotovo kultni status, očekuje se da bi u drugom pokušaju mogao ostvariti još bolji rezultat.



3. Elysium/Hunger Games 2: Catching Fire

Redatelj Neill Blomkamp iza sebe ima fenomenalni SF "District 9". a njegov drugi projekt ambiciozni je "Elysium" s Mattom Damonom, Jodie Foster i "njegovim čovjekom" Sharltom Copleyjem u glavnim ulogama. Radnja se odvija 2159., a svijet je podijeljen ne dvije klase. Bogati žive u svemirskoj stanici Elysium dok sirotinja pokušava preživjeti na prenapučenim ruševinama Zemlje. Bivši zatvorenik Max mogao bi biti čovjek koji će donijeti jednakost u jasno podijeljeni svijet. Iako priča nije posebno originalna, nema sumnje da će joj Blomkamp pristupiti na originalan način.



Nastavak uspješnog blockbustera "Hunger Games" koji je zaradio gotovo 700 milijuna dolara u studenom će vjerojatno ponovno poharati kino dvorane, a ostaje vidjeti hoće li i ovog puta zadovoljiti kritičare koji su prvi dio odlično prihvatili.

4. Pacific Rim/Evil Dead

Miljenik nerdova, Guillermo del Toro, film nije režirao od nastavka "Hellboya", a njegov novi projekt više je nego ambiciozni "Pacific Rim" u koji je uloženo preko 200 milijuna dolara, a mnogi već sad predviđaju grandioznost jednog Jamesa Camerona. Spektakularna borba čudovišta i robota bez ikakve će sumnje postati jedan od najvećih filmova godine, a u srpnju ćemo vidjeti hoće li film za Idrisa Elbu i "sina anarhije" Charlieja Hunnama biti ono što je "Avatar" bio za Sama Worthingtona.



A ako del Torova čudovišta neće biti dovoljno strašna, spas možemo potražiti u remakeu horor klasika "Evil Dead" za čiji se scenarij jednim dijelom pobrinula i hvaljena Diablo Cody. Iako remakeovi horora u načelu ne bude previše nade, iza ovog remakea stoji nadareni Fede Alvarez čiji je kratki film "Ataque de Panico!" podigao podosta prašine u filmaškim krugovima.

5. Anchorman: The Legend Continues/The Lone Ranger

Nastavak jedne od ponajboljih komedija krajem 2013. vraća se s istom glumačko-scenarističkom postavom koja je proslavila prvi dio. Mogu li ponoviti uspjeh prvog dijela, pokazat će vrijeme, ali mnogi već sad znaju da se "Anchorman: The Legend Continues" ne propušta. O radnji se vrlo malo zna, ali tijekom godine doznat ćemo više.



I dok Ronu Burgundyju uspjeh na blagajnama nije zagarantiran, ali i nebitan za održavanje kultnog statusa, sumnje nema da će filmu "The Lone Ranger" taj uspjeh itekako trebati. Film vrijedan 250 milijuna dolara s Johnnyjem Deppom i Armiejem Hammerom u glavnim ulogama prilično je ambiciozan projekt, posebno ako u obzir uzmemo da je riječ o američkoj ikoni koja izvan granica SAD-a nema toliku privlačnost. Hoće li Disney na rukama imati još jedan podbačaj u rangu "Johna Cartera", vidjet ćemo u lipnju.



6. The Great Gatsby/Her


Mogli bismo reći da je redatelj Baz Luhrmann čovjek koji je na kino blagajnama uspio zahvaljujući filmskim projektima koji u prvi mah djeluju kao savršen recept za katastrofu. Međutim, izvukao se s "Romeom i Julijom", "Moulin Rougeom" pa čak i ispodprosječnom "Australijom". Fitzgeraldov "Veliki Gatsby" ima sva obilježja Luhrmanovog hita koji će prkositi tržištu, a svaki novi trailer sve više govori u prilog tome da uspjeh ni u ovom slučaju neće izostati. U svibnju ćemo vidjeti ima li još uvijek "Midin dodir".




Kada smo već kod holivudskih čudaka, ne smijemo zaobići briljantnog Spikea Jonzea i njegovu novu SF romansu "Her" s povratnikom Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi. Film o čovjeku koji se zaljubljuje u operativni sustav koji je stvorio, mogla bi biti prava stvar za ljubitelje tog tipa uvrnutosti.

7. The Hobbit: The Desolation of Smaug/Ender's Game

I dok se "Hobit" polagano bliži milijardi, već se govori o nastavku. Prvi dio pokazao je da književni predložak ovog puta teško može podnijeti trilogiju, a hoće li se to jače osjetiti u nastavku ili nas "prava stvar" tek čeka, vidjet ćemo krajem 2013.



Još jedna mnogima omiljena knjiga dobit će svoju filmsku verziju, a riječ je o "Ender's Game" Orsona Scotta Carda. SF koji prvenstveno cilja na mlađu populaciju okupio je vrhunska glumačka imena (Harrison Ford i Ben Kingsley), a redatelj filma je Gavin Hood koji iza sebe ima "Wolverinea".

8. Iron Man 3/Thor: The Dark World

Jedan od filmova godine nesumnjivo će biti treći "Iron Man" za kojeg će se ovog puta pobrinuti redatelj Shane Black. Kako će se ova izmjena u redateljskoj stolici odraziti na treći dio filma o plejboju u oklopu, pokazat će vrijeme, ali teško je povjerovati da će uspjeh na blagajnama izostati. S druge strane, kvaliteta bi itekako mogla pasti jer već smo je donekle osjetili u daleko slabijem nastavku.




Još jedan "osvetnik" poharat će kino dvorane, a riječ je o Thoru koji je nakon nekoliko redateljskih potraga napokon dobio finalnog kandidata. Radi se o Alanu Tayloru koji iza sebe ima uspješne TV projekte, ali teško je predvidjeti kako će se promjena redatelja i scenarista odraziti na franšizu. Dakako, ne smijemo zaboraviti ni to da su mnogi sumnjali da će Kenneth Branagh uspjeti, ali na kraju se ipak pokazalo da sumnje nisu bile osnovane.  

9. Monsters University/The Croods

Čudovišta iz ormara napokon se vraćaju na velika platna, a nastavak iznimno simpatičnog Pixarovog animiranog filma očekuje se s nestrpljenjem. Pixar je iskazao povjerenje dugogodišnjem zaposleniku Danu Scanlonu kojem će ovo biti prvi pokušaj režiranja dugometražnog animiranog filma, ali provjereni Andrew Stanton i Pete Docter (Toy Story, Up) pobrinut će se da priča bude na nivou.   



Dreamworks svog konja za trku ima, a riječ je o animiranom filmu "The Croods" koji prati obitelj pećinskih ljudi u potrazi za novim domom. Glasove će davati Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds i Catherine Keener, a nadu budi i redatelj Chris Sanders koji iza sebe ima odlični "How To Train Your Dragon".



10. Kick-Ass 2/Pain and Gain

Iako prvi dio nije bio veliki hit, kritike su bile vrlo dobre, a zarada je očito bila dovoljno velika da osigura nastavak. Mladim snagama društvo će ovog puta praviti i Jim Carrey, a redatelj prvog filma Matthew Vaughn ovog se puta našao u ulozi producenta. Uglavnom, holivudski šmokljan Christopher Mintz-Plasse u ovom dijelu postaje super-negativac The Mother Fucker, a klinci koji se mlate ovog bi puta mogli polučiti i bolje rezultate.



Michael Bay ili "hodajuća tvornica užasa" u novoj će nas godini zapljusnuti valom testosterona, a riječ je o akcijskoj komediji "Pain and Gain" s Markom Wahlbergom i Dwayneom Johnsonom u glavnim ulogama. Poznavajući njegove prethodne radove, ovaj bi se film mogao pretvoriti u užas koji će zaraditi ili "guilty pleasure" koji će zaraditi. Tim više jer koštao je "samo" 22 milijuna, u glavnim ulogama ima dvije prilično velike zvijezde, a baziran je na istinitom događaju i prati dva bodibildera koji se nađu upetljani u iznudu, otmicu i ubojstvo.

11. Star Trek Into Darkness/Gravity

Oni koji su imali prilike pogledati prvi Abramsov pokušaj oživljavanja legendarne SF serije, znaju da je ova filmska franšiza u sigurnim rukama. Ovog puta pratimo posadu Enterprisea koja pokušava zaustaviti naoko nezaustavljivu silu koja je napala zvjezdanu flotu, a kapetan Kirk i njegova posada kreću u lov na počinitelja. Staroj se postavi pridružio i sve popularniji Sherlock Holmes Benedict Cumberbatch, a rezultat 185 milijuna teške produkcije gledat ćemo u svibnju.



Ljubitelje SF-a mogao bi obradovati novi film nadarenog Alfonsa Cuarona ("Children of Men", "Harry Potter", "Y tu mama tambien") sa Sandrom Bullock i Georgeom Clooneyjem u glavnim i jedinim ulogama. Dvoje odličnih glumaca pokazat će svu svoju vještinu u klaustrofobičnom filmu koji prati dvoje astronauta koji ostaju zarobljeni u šatlu koji je izgubio vezu sa Zemljom, a samim tim i posljednju šansu da ih pronađu i spase.

12. The World's End/This is the End



Priča o smaku svijeta iduće godine neće nedostajati. Za početak tu je provjerena ekipa Wright/Pegg/Frost koja se nakon zombija, policajaca i izvanzemaljaca dohvatila kraja čovječanstva. Nema sumnje da će i ovog puta iznjedriti zabavan film, ali valja pričekati i vidjeti mogu li ponoviti klasik kao što je bio "Shaun of the Dead". Wright je film nazvao primjerom "socijalne znanstvene fantastike u stilu Wyndhama i Youda", a o čemu je riječ vidjet ćemo u kolovozu.



Drugi "apokaliptični" film je također djelo komičara, ali ovdje je riječ o američkoj ekipi Goldberg/Rogen/Franco/Hill/McBride. Oni će kraj dočekati u ljetu, a ako je zainteresiranost za smak svijeta još uvijek aktualna, mogli bi na rukama imati i umjereni hit.


13. Man of Steel/The Wolverine

Superman se vraća i ovog puta misli ozbiljno. Naime, producent filma je Christopher Nolan, čovjek koji je Batmana uspio vratiti u velikom stilu, a pomoći će mu i scenarist i kolega "betmenovac" David S. Goyer. Za režiju će se pobrinuti Zack Snyder koji se već susretao s adaptacijama stripova ("300", "Watchmen"), a sve ukazuje na to da bi uskoro mogli dobiti prvi gledljivi film o ovom super junaku nakon dugo vremena. U ulozi Clarka Kenta gledat ćemo Henryja Cavilla kojeg bi ovaj film mogao gurnuti u prvu ligu.

Stripovski junaci i dalje su holivudska fascinacija broj jedan, a to pokazuje i novi film o Wolverineu. Hugh Jackman, zulufi i noževi. Jedina je razlika da će se režije ovog puta dohvatiti James Mangold iza koje su vrhunska ostvarenja kao što su "Girl, Interrupted", "Walk the Line" i izvrsni remake "3:10 to Yuma".

Pročitajte više