Zašto svaki hrvatski ministar na sjednici ima svoj laptop, a svjetski glavešine mogu i bez toga

Foto: Hina, Željko Lukunić/Pixsell Screenshot: YouTube

SIGURNO ste barem jednom vidjeli snimku ili fotografiju sa sjednica naše Vlade i vjerojatno ste primijetili da svaki član Vlade ima svoje računalo.

Stolna računala ispred ministara pojavila su se u vrijeme vlade Ivice Račana, premijer Ivo Sanader nabavio je laptope, a njima se služe i ministri u vladi Zorana Milanovića. Ako se već i ne služe njima, nego samo papirima koje obvezno ponesu na svaku sjednicu, računala odaju dojam da se znaju njima služiti, da su informatički pismeni i da za svaki problem u državi mogu brzo pronaći rješenje.

No ako pogledate fotografije sa sjednica vlade Japana, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, primijetit ćete da se ispred njih nalaze samo papiri. Nema niti jednog računala, iako su neke od tih zemalja prave tehnološke velesile. Kako oni rješavaju probleme ako se ispred njih ne nalaze laptopi?

Ako zaključimo da su naši ministri tehnološki pismeni, ispada da su Amerikanci, Japanci i Nijemci tehnološko nepismeni seljaci. Ipak, kod njih ekonomija i BDP rastu, dok kod nas padaju, pa se postavlja pitanje tko su zapravo neznalice.

Čak i ako pogledate vlade zemalja koje su u istim ili većim poteškoćama od Hrvatske, poput Grčke, Venezuele ili Bangladeša, primijetit ćete da ni ispred njih nema računala. Imaju ih doduše ministri Srbije te Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više