Život na rubu i nevjerojatna snaga duha: Palestinski tinejdžeri ratište pretvorili u igralište

Screenshot: YouTube

PALESTINSKI tinejdžeri na svoj se način nose s teškom svakodnevicom u kojoj žive. No, njihov način borbe nema veze s oružjem i nasiljem, niti je u pitanju autodestruktivnost kao odgovor na razaranja i neimaštinu kojima su pogođeni.

Iako i njihov hobi skriva potencijalne opasnosti, kao da područje i uvjeti u kojima žive nisu dovoljno opasni. Među tamošnjim tinejdžerima, naime, sve je popularniji parkour, sport koji potječe iz Francuske i koji je zapravo kombinacija gimnastike, break-dancea, slobodnog penjanja i trčanja.

A Gaza je, ako ništa, prepuna razrušenih zgrada i napuštenih terena koji su, zapravo, idealni za ovu vrstu sporta.

"Parkour mi pomaže da pobjegnem od svakodnevice, pomogao mi je da pobijedim depresiju. Sport mi daje slobodu. Ovdje nema granica, imate osjećaj da možete prevladati svaku prepreku, da vas ništa ne može zaustaviti”, objašnjava jedan mladi Palestinac reporteru RT-a koji donosi ovu priču.

Neustrašivi "freerunneri" usred siromaštva i sukoba, okruženi opustošenim naseljima i ruševnim kućama, prizor su koji se ne zaboravlja i koji pokazuje iznimnu snagu duha ovih tinejdžera.

"Slomio sam više kostiju nego se mogu sjetiti", objašnjava kroz smijeh jedan 22-godišnjak u pauzi između dviju vratolomija i dodaje: "Za nas ovo nije sport, ovo je otpor".

U Palestini nezaposlenost stalno raste, sada je dosegla već 70 posto, a većina mladih ne samo da nema posao nego nema niti nikakvih naznaka da bi se u bližoj budućnosti išta moglo promijeniti na bolje.

No, ovi su tinejdžeri pronašli način kako iskoristiti ono što imaju, sada i ovdje: svoje tijelo i nesalomljiv duh. I ratište koje su pretvorili - u igralište. 

Pročitajte više