"Znanost može potvrditi da postoji život poslije smrti"

Ilustracija: Shutterstock

U JOŠ jednom osvrtu na vječno pitanje "Postoji li život poslije smrti?", svoje je stajalište iznio profesor Robert Lanza koji tvrdi da odgovor leži u kvantnoj fizici ili, konkretnije, u teoriji biocentrizma.

Lanza predaje na medicinskom fakultetu u Sjevernoj Karolini, a tvrdi da dokaz o zagrobnom životu leži u ideji da je koncept smrti samo proizvod naše svijesti, piše Independent. Osim toga dodaje da biocentrizam objašnjava da svemir postoji zbog individualne svijesti o njemu: život i biologija centar su stvarnosti, koja kreira svemir, a ne obrnuto. Svemir sam po sebi ne stvara život. To je primjenjivo i na koncept vremena i prostora, tvrdi Lanza, koji ih opisuje kao "alate uma".

U poruci koju je objavio na svojoj stranici objašnjava da, sukladno toj teoriji, koncept smrti kakav nam je poznat "ne može postojati", budući da ne postoje okviri u kojima je možemo definirati. Odnosno, ideja o smrti nešto je što smo učeni da prihvatimo, ali u stvarnosti ona postoji samo u našim umovima.

Nadalje pojašnjava da je biocentrizam sličan ideji o paralelnim svemirima te da slično razmišljanju da sve u nekom trenutku postoji u nekoj dimenziji, stoji i ova teorija. Jer kad počnemo preispitivati postojeće koncepte vremena i svijesti, alternative su brojne i mogle bi promijeniti način na koji razmišljamo o svijetu te postati najvećom prekretnicom otkad se prestalo vjerovati da je Zemlja ravna ploča.

I iako je ideja prilično komplicirana, kaže Lanza, ona može biti objašnjena uz pomoć boja: ako nebo doživljavamo kao plavo, ali možemo stanice u mozgu promijeniti tako da nebo izgleda zeleno, je li to nebo onda ikad bilo plavo ili je u pitanju bila samo naša percepcija?

A kad se radi o smrti, Lanza, koji je svoju teoriju detaljno objasnio u knjizi "Biocentrism: How Life and Consciousness are the Keys to Understanding the True Nature of the Universe", objašnjava da kad umremo - život postaje "vječni cvijet koji se vraća cvjetati u višestrukim svemirima".

Pročitajte više