Znanstvenici žele u svemir slati novu vrstu poruka, Stephen Hawking ne podržava ideju

Foto: Shutterstock

VODEĆI američki stručnjaci s područja astronomije najavili su kako planiraju započeti s emitiranjem nove vrste poruka prema svemiru, ne bi li neka od njih došla možda i do planete koja je naseljena, izvještava RT.
 
Poruke bi, prema njihovoj zamisli, trebale biti detaljne i sadržavati što više informacija o našoj planeti i civilizaciji, a postoji i zamisao da se u svemir pošalje i kompletna Wikipedija (?). Početna je ideja da se poruke šalju redovito, putem teleskopa.
 
"Možda tamo negdje još ima puno civilizacija, ali ako ne komuniciramo, ništa se neće dogoditi", kaže astrofizičar i izvršni direktor SETI instituta u Kaliforniji, David Black, jedan od znanstvenika koji rade na ovoj zamisli.
 
No, odmah na početku ove ideje znanstvenici su naišli na veliki problem: kako sastaviti poruku.  "Kad krenemo treba vidjeti kakvu poruku poslati. Treba li to biti rad više znanstvenika ili možda da uključimo cijeli svijet, putem interneta?", pita se Black.
 
Poruke koje se emitiraju trebale bi otputovati i do 20 svjetlosnih godina od Zemlje, a ideju zasada podržavaju brojni stručnjaci, no, sve je veći broj onih koji kritiziraju ovu inicijativu. Među njima je i Stephen Hawking koji smatra, a to je već isticao, da ova vrsta (pokušaja) komunikacije može biti fatalna za stanovnike Zemlje.
 
NASA se još 2011., u izvještaju o eventualnom dolasku vanzemaljaca na Zemlju, bavila ovom temom te je napravljen mogući scenarij koji bi uslijedio ako nam svrate vanzemaljci. U najgorem slučaju mogu nas uništiti, zaraziti, porobiti ili pojesti.
 
Institut SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), najveći je signal u ljudskoj povijesti poslao 1974. sa Arecibo radio teleskopa postavljenog u Portoriku.

 

Pročitajte više