Znanstvenik traži "ženu avanturističkog duha" da postane majka bebi neandertalcu

Ilustracija: Shutterstock

AMERIČKI znanstvenik s Harvarda, George Church, za Der Spiegel je izjavio da je nadomak razvijanja tehnologije kojom bi uspješno klonirao neandertalca, a nedostaju mu još samo žene koje volontirati i postati surogat majke.

Nađe li se voljna kandidatkinja, mogla bi postati surogat majka prvoj bebi neandertalca rođenoj u posljednjih 30.000 godina.

Istraživanje neandertalaca provedeno još 2008. godine, pokazalo je da su zbog njihovog oblika lica glave beba neandertalaca bile nešto izduženije od beba modernih ljudi. Isto tako, žene neandertalaca imale su širu rodnicu od modernih žena, a sam je porođaj bio nešto jednostavniji jer bebe nisu morale rotirati kako bi došle do rodnice. Ostali detalji poroda su skoro identični između neandertalaca i modernih ljudi.

Nadalje, znanstvenici vjeruju da bebe neandertalaca rastu mnogo brže nego ljudske bebe. George Church vjeruje da će znanstvena zajednica prihvatiti sve njegove rezultate i dostignuća.

Ipak, neki su skeptični. Profesor Ryszard Maleszka tvrdi da je riječ o pretjerivanju i da je riječ o najobičnijem stvaranju publiciteta.

"Takve izjave zvuče dobro i ljudi su uzbuđeni zbog mogućnosti, ali u praksi djeluje neizvedivo. Postoje mnoge prepreke uz one tehnološke. Govorimo o društvenim i etičkim preprekama koje će na posljetku onemogućiti provođenje ovog eksperimenta", rekao je Maleszka.

Pročitajte više