A sad ozbiljno, što će djeci potpisana Kolindina slika?

Foto: Index/Dubrovački dnevnik

ČOKOLADNA afera jedan je od vjerojatno najglupljih "skandala" koji su u posljednjih 25 godina imali čast zasrati naslovnice domaćih medija.

I možda se radi o optimizmu sjećanja, ali od samog početka ove godine imate osjećaj da se cijeli svijet uključio u veliko međunarodno natjecanje čiji je konačni cilj osvojiti Dnoskara, prestižnu nagradu za najveća dostignuća na polju dosezanja samog dna.

Slučaj s čokoladom djeluje kao posljednji očajnički potez Hrvatske da se nametne kao favorit i opali šamarčinu ostatku svijeta koji se nije dosjetio nečeg ovako maestralno glupog.

Karlobag, Karlovac, Virovitica, kokos, lješnjak, grožđica

"Osjećam mliječnu čokoladu, rižu, dašak nougata i nešto što mi je teško definir... Ma... Je li to aroma velikosrpske ideologije? Boga mi, jest! Evo, i na ambalaži piše da je čokolada rađena po originalnoj recepturi Ilije Garašanina", pomislio je uspaničeni Hrvat i istog se trena požalio na internetu, a uvijek spremni mediji njegov su vapaj prenijeli i pretvorili ga u aferu.

Načertanije s grožđicama, lješnjakom i rižom... 

Umjesto da na optužbe samo odmahne rukom ili spusti slušalicu, uvjerena da se radi o još jednom podjebavanju Davora Jurkotića, predsjednica se ispričava, šalje službena priopćenja i uvjerava nas da jadnu hrvatsku čeljad nije namjerno izložila čokoladno-ekspanzionističkoj politici agresora.

Međutim, u ovom besmislenom natezanju oko apsolutno ničeg, rijetki su obratili pažnju na to da je na dan sjećanja na BRANITELJE, Kolinda Grabar-Kitarović ušetala u Grad i podijelila hrpetinu SVOJIH slika kao da je Taylor Swift ili Ariana Grande.

Svi znamo da predsjednica voli selfije, ali nismo bili svjesni da je njezino samoljublje toliko evoluirao da više nije u stanju ni pričekati ljude da posjete njezin profil i lajkaju ono što objavi već ide okolo i dijeli svoje fotografije.

Neki bi čak rekli da su ove predsjedničke celebrity turneje "tako Kim". Kardashian i Jong-un u isto vrijeme.

Doktore, pomozite, dijete mi skuplja sličice političara!

Čemu uopće služe sličice predsjednice? Jesu li samoljepljive? Ide li s njima i Paninijev album? Postoji li jedan jedini logičan razlog zašto bi predsjednica jedne države - osim ako ta država nije Equestria, a ona predsjednica svih čarobnih ponija i krilatih jednoroga - klincima davala sličice sa svojim likom?

Odgovor je, tvrde u njezinu uredu, jednostavan. Klinci su, navodno, toliko nabrušeni na slikanje s predsjednicom da jadna žena nije u stanju podijeliti toliku količinu autograma pa je bila prisiljena otisnuti gomilu sličica sa zlatnim potpisom.

Što će djetetu potpisana fotka predsjednice RH, nitko ne zna. Radi li se o generacijskom jazu, teško je reći, a još se teže sjetiti prijatelja iz djetinjstva koji se na velikom odmoru kurčio s potpisanom sličicom Franje Tuđmana ili zamišljeno pisao njegovo ime na korice bilježnica kao da se radi o Gunsima ili Iron Maidenu.  

Takvih nije bilo, a to je bilo vrijeme kad je predsjednička funkcija još nešto značila. 

Moraš skupit' sve-eee... I crne, i žute i zelene vragove!

I dok su neki opravdano sumnjičavi jer nitko do ovog trenutka nije bio svjestan da je predsjednica među mlađarijom popularnija od Justina Biebera i Mojih malih ponija zajedno, dovoljan je jedan pogled na njezin Facebook profil da uočite zapanjujuću količinu fotografija s djecom.

Žele je dotaknuti, slikaju se s njom, udaraju se selfiji, osmijesi od uha do uha, radost i veselje. I da, tu su i klinci koji drže njezine fotografije i nestrpljivo čekaju u redu da ih predsjednica potpiše. I nije to ništa novo, svaki političar koji imalo drži do imidža pokušava se zbližiti s klincima jer to im daje ljudsku crtu, ali svi smo vjerovali da je slikanje s dosadnim političarima nešto kao vjeronauk ili folklor - stvari na koje vas tjeraju roditelji.

Iako nije strašna stvar, malo vas rastuži svaki put kad doznate da djeca uopće znaju sve te političarske njuške jer to znači samo jedno - nešto ozbiljno ne štima s državom u kojoj živite. No, kad čujete da djeca masovno TRAŽE potpisane fotografije tih gubica, malo vas zazebe oko srca i lagano se počnete opraštati s djetetom jer stvari su očito izmakle kontroli i znate da vam je roditeljska dužnost pripremiti ga odseli iz države prije nego se učlani u mladež neke stranke. 

Tvoj posao mi zvuči poznato

Njezino rasipanje potpisanim sličicama možda vam i djeluje kao netipično ekstravagantno ponašanje za jednu predsjednicu, tim više jer nam njezin prethodnik Ivo Josipović svoj autogram ne bi bio u stanju podvaliti ni da ga napiše na rizlu i u nju umota vrhunsku robu. Međutim, postavlja se pitanje pokušava li Kolinda stvarno stvoriti kult ličnosti ili samo živimo u vremenu kad je stvaranje kulta ličnosti neopisivo jednostavno.

Dovoljno je puno fotki i još više prostora u medijima.

Predsjednička funkcija odavno je svedena na nešto bi se ionako moglo usporediti s gomilom selfija bez pravog sadržaja pa bismo se već trebali pomiriti s činjenicom da je to vjerojatno i smisao predsjednikovanja. I nije čudo da je klinci vole jer njezin posao zaista izgleda kao igra. Čak ni odrasli više nisu sigurni koja je točno razlika između posla celebrityja i posla predsjednice RH. Hoda svijetom, ide na tulume, druži se sa slavnima, malo se preobuče u kapetanicu, malo u liječnicu, sa svima lijepo pozira, smije se i puni foto albume. Nitko ne zna što točno radi, ali svi vidimo da se odlično zabavlja. 

Priča što hoće, ljudi se malo razljute pa se onda sjete da je ne bi trebali shvaćati ozbiljno jer ona je "samo predsjednica". U rijetkim trenucima kada se netko i odluči pozabaviti njezinom predsjedničkom funkcijom, to se uglavnom može svesti na jedno jedino pitanje: "Ima li smisla to plaćati". Većinom pratimo njezin stil odijevanja, gdje izlazi, s kim se druži, diže li noge na tekmama, gdje je suprug, je li ovog mjeseca više ili manje popularna, koliko je lajkova skupila neka njezina fotka, a američka novinarka s Bustlea prošle ju je godine stavila u isti koš s Kim Kardashian jer dijele gotovo identične stavove o feminizmu. 

Jedna tu i tamo sruši internet, za drugu kažu da nam tu i tamo sruši ugled, ali nitko nije ni rekao da su identične. Samo jako slične.

Pročitajte više