Ako ovo nazivaju "neuspjehom", nadamo se da nikada neće uspjeti

Foto: Press

IAKO se često govori o sedmoj umjetnosti, Hollywood je u prvom redu biznis, a onda sve ostalo. Stoga, sve što ne zaradi na blagajnama ili ne pokrije troškove, doživljava se kao veliki podbačaj ili "flop". 

Međutim, baš kao što je to slučaj s ovogodišnjim nastavkom "Blade Runnera" kojeg su prozvali neuspjehom i prije nego što je njegovo vrijeme u kinima i počelo, u moru "flopova" pronaći ćete neke briljantne filmove koji su sve samo ne podbačaji. 

It's a Wonderful Life

Možete li uopće zamisliti Božić bez ovog filma. Legendarni film Franka Capre nešto je kao "Sam u kući", ali s kriminalnom prođom na kino blagajnama. Gotovo je nevjerojatno da je ovaj, svima omiljeni film, podbacio u kinima, ali jest. Iako je nominiran za pet Oscara, RKO Pictures izgubio je pola milijuna dolara.

Ponovnu popularnost stekao je tek 1974. nakon što je došlo do greške kod obnavljanja prava na prikazivanje, zbog čega je film postao javno dobro pa samim tim i besplatan način da televizije popune božićni program. Ukratko, film je uspio bez ičije pomoći i danas je omiljeni blagdanski klasik.

Blade Runner

Iako bi i nastavak vrlo lako mogao završiti u istoj kategoriji, prvi Blade Runner smatrao se neuspjehom za Ridleyja Scotta. Iako je jedan od najutjecajnijih SF-ova svih vremena, 1982. bio je samo još jedan od filmova u godini kada su kino dvoranama dominirali The Thing, Star Trek II: The Wrath of Khan i naravno, E.T.

Kultni film postao je puno kasnije, nakon što su ga ljudi, preko VHS-a i DVD-a ponovno otkrili i zaključili da se sve u ovom filmu drži daleko bolje nego izvanzemaljac iz E.T.-ja. Izgleda da je klasik bio ispred svog vremena.

Scott Pilgrim vs. the World

Edgar Wright je legenda i sve čega se dohvati odradi bez greške. To je bio slučaj i s uprizorenjem poznatog stripa Leeja O'Malleyja "Scott Pilgrim". Međutim, iako je teren itekako plodan za filmove prema stripovima, ovaj se nije uhvatio unatoč činjenici da je hipstersko remek djelo.

Kritike su bile solidne, ali kritike teško da mogu spasiti ili uništiti film. No kako je vrijeme odmicalo, ljudi su putem DVD-ova, torrenta i streaming servisa otkrili da je riječ o fantastičnom filmu koji je prokleto podcijenjen.

Children of Men

Film Alfonsa Cuarona ne samo da je jedan od najboljih SF-ova svih vremena, radi se o jednom od najboljih filmova svih vremena. Teško je uopće opisati koliko se toga odvija u predivno snimljenom (Emmanuel Lubezki) filmu o mračnoj i sterilnoj budućnosti koja iz dana u dan sve više podsjeća na sadašnjost. Koliko mu se god puta vratili, svaki puta pronaći ćete na referencu na nešto što je u ovom trenutku aktualno.

Bilo bi pogrešno reći da je film podcijenjen jer to nije istina. Od samog početka svima je bilo jasno da se radi o vrhunskom filmu, ali to nije prepoznala i publika. Ipak, kako vrijeme odmiče, sve je više onih koji ga prepoznaju kao jedan od najvažnijih filmova 21. stoljeća.

Zodiac

Film Davida Finchera jedan je od najboljih trilera svih vremena, ali rijetki to znaju. Za razliku od "Sedam" koji ćete (opravdano) pronaći na svim listama najboljih trilera, Fincherov gotovo trosatni film bio je prevelik zalogaj za publiku. Kritika ga je odmah prepoznala, ali publici je trebalo puno dulje.

Problem je bio s publikom koja je očekivala potpuno drukčiji film, ali o ukusu publike dovoljno govori podatak da je u isto vrijeme veliki hit bio kriminalno loša komedija "Wild Hogs" s Travoltom, Martinom Lawrenceom i Timom Allenom.

Heathers

Rijetki su čuli za ovaj film, a oni koji jesu - obožavaju ga. Ovo je bez ikakve sumnje jedan od najboljih tinejdžerskih filmova koji postoje. Međutim, radi se o filmu koji je bio ispred svog vremena, ali koji je ostavio neizbrisiv trag na žanru i njegov DNK možete pronaći u gotovo svakom bitnijem filmu koji se pojavio nakon njega.

Postoji i mjuzikl (koji je daleko popularniji), a više o filmu čut ćete iduće godine jer snima se istoimena serija prilagođena ovom vremenu.

The Road

Cormaca McCarthyja izuzetno je teško prebaciti na film, a svatko tko je pročitao bilo koju njegovu knjigu (a posebno "The Road"), zna o čemu je riječ. Ipak, John Hillcoat učinio je najbolje što je mogao, a rezultat je remek-djelo koje je toliko teško i depresivno da nije nimalo čudno da su kina zjapila prazna.

S druge strane, ljubitelji postapokaliptičnih filmova dobili su pravu poslasticu i film koji bez ikakve sumnje može držati korak s "Road Warriorom" ili "A Boy and His Dog".

Master and Commander: The Far Side of the World

Epska ratna drama Petera Weira je bez ikakve sumnje kvalitetan film. Međutim, publika je iste godine mogla podnijeti samo dva filma o posadi starog broda i nažalost, izabrali su "Pirate s Kariba" koji se bez ikakvog opravdanog razloga (osim zarade) razvlače i dan danas, iako je već kod dvojke bilo jasno da je ta priča presušila.

Uglavnom, film je jedva pokrio astronomski budžet od 150 milijuna dolara, ali zato je nominiran za čak deset Oscara što nije mala stvar. Iako, dobio je dva i to dva nevažna, za snimatelja i montažu zvuka.

The Shawshank Redemption

O tome je li najbolji svih vremena mogli bismo raspravljati danima, ali većina korisnika IMDB-a smatra da je film Franka Darabonta upravo to. Iako je prepun detalja koje smo vidjeli u ranijim zatvorskim filmovima, ovo je toliko dobar, fantastično snimljen i odglumljen film da je zapravo nevjerojatno da nije postao veći hit.

Teško je uopće pronaći osobu koja bi vam rekla da film nije dobar, ali 1994. još je bilo teže pronaći osobu koja je platila kartu za ovaj film. Morgan Freeman u šali tvrdi da je problem u naslovu pa čak i ako ste ga pogledali, niste ga mogli preporučiti prijateljima jer niste znali kako se zove.

Fight Club

Danas ga smatraju jednim od filmova koji su obilježili generaciju i kultni klasik iz kojeg i dan danas crpimo inspiracije kada na svojim Facebook profilima kačimo danas dozlaboga otrcane citate iz Fincherova kultnog trilera. Mnogi pamte puna kina i duge redove, ali film je zaradio tek pola uloženog (37 milijuna dolara).

Pravi uspjeh uslijedio je godinama kasnije, nakon što se pojavio na DVD-u. E, tada je zaradio dodatnih 100 milijuna i postao nezaobilazno mjesto svakog wannabe kul klinca devedesetih koji listu najboljih filmova započinje s: Pulp Fiction, Clerks, Fight Club...

Pročitajte više