Ako se pronađete u ovih 6 tipova osobnosti, teško ćete do povišice na poslu

Foto: Press

U IDEALNOM svijetu povišica bi imala manje veze s našom osobnošću, a više veze s objektivnim postignućem na poslu. Ipak, to nije stvarna slika – određeni tipovi osobnosti dobivaju bolje poslovne prilike od drugih, piše Business Insider.

Ovih šest tipova osobnosti najčešće teško dolaze do povišice i sporije napredovanju u poslu, čak i kada za to imaju priliku.

1. Pričalica

Iako oni koji dobro komuniciraju s drugima često ostavljaju lijep dojam na svoje nadređene, ako svoje stanke na poslu koristite za ogovaranje s kolegama, nećete biti poželjni kandidati za unaprjeđenje ili povišicu.

2. Otirač

Učinkoviti radnici koji ispunjavaju svaki zahtjev svog nadređenog kad god je to moguće svakako su poželjni i često nagrađeni, ali ako pretjerujete, preuzimajući na sebe preveliki broj poslova koje ne možete završiti kako treba, onda to ne ostavlja dobar dojam. Ovaj tip ljudi često se ne zna zauzeti za sebe kada za to dođe trenutak, nego su zatrpani poslom koji su sami prihvatili pa u svom kaosu ne djeluju profesionalno vodećim ljudima tvrtke.

3. Negativac

Radnici koji stalno odbijaju sugestije svojih kolega, koji se svakodnevno žale bez pokušaja poboljšati svoju situaciju i koji rijetko imaju lijepu riječ za nekoga, najčešće imaju lošu ocjenu kod nadređenog, što znači da o povišici ne trebaju ni razmišljati.

4. Dama u nevolji

Ako želite biti dobar timski igrač, morate znati preuzeti odgovornost za svoje greške i realistično sagledati svoje slabosti. Ako se predstavljate kao žrtva, uvijek krivite druge ili postižete slabije rezultate, teško ćete steći povjerenje svojih kolega, a s njima i svog nadređenog koji odlučuje o vašoj povišici.

5. Bijesni tiranin

Nastupi bijesa nisu prihvatljivi ni za koga tko je stariji od pet godina, ali neki zaposleni smatraju da to nije neprikladno ponašanje. Oni ispoljavaju svoj bijes kad god je moguće, zbog čega ispaštaju nevini kolege. Ako je ovakva osoba na položaju nadređenog, stvara se atmosfera straha koja nije dobra za ukupno postignuće tima.

6. Sveznalica

Poslodavci najčešće traže svestrane radnike koji žele učiti i širiti znanje. Ipak, ako stalno ispravljate svoje kolege, a da vas oni nisu pitali za pomoć ili inzistirate na svojim idejama i strategijama, ističući ih kao bolje od ostalih (bez jasnog činjeničnog pokrića) i ako jasno ističete da sebe smatrate najpametnijom osobom u prostoriji, kolege i nadređeni neće imati lijepo mišljenje o vama, što će vas eliminirati kada dođe vrijeme za povišicu ili unaprjeđenje.

Pročitajte više