American Music Awards: Dvije nagrade lutheru Vandrossu i 50 centu

R´and´B pjevač Luther Vandross i rapper 50 cent osvojili su po dvije američke glazbene nagrade na svečanoj dodjeli American Music Awards održanoj u nedjelju u Shrine Auditoriumu u Los Angelesu.

Vandross, koji se oporavlja od moždana udara zadobivenog u travnju ove godine, a koji je zaprijetio ne samo njegovoj karijeri nego i životu, u nedjelju je proglašen najboljim RandB izvođačem, a njegov album "Dance With My Father" dobio je nagradu kao najbolji RandB album.

Nagrade je primila njegova majka Mary Vandross. "Žao mi je da Luther ne može biti s vama. Ovdje sam kako bih ga predstavljala i zahvalila vam svima koji ste ovo omogućili", rekla je Mary Vandross.

50 Cent, koji također nije prisustvovao svečanosti, osvojio je dvije nagrade - za najbolji rap i hip-hop album "Get Rich or Die Tryin" te kao najbolji rap izvođač.

Britney Spears otvorila je svečanost izvodeći najnoviju pjesmu "Me Against The Music" odjevena u ljubičasti korzet, crne vruće hlačice i visoke čizme.

Nakon nje je nastupio Kid Rock izvodeći pjesmu "Feel Like Making Love", a na kraju svečanosti primio je nagradu za najboljeg rock izvođača.

Skupina Alabama osvojila je nagradu za najbolju country skupinu, što joj je 23. nagrada do sada. Ovaj kvartet tako sad ima više American Music Awards od Michaela Jacksona (21) i Kennyja Rogersa (19).

Pokojna pjevačica Aaliyah još je jednom proglašena najboljom RandB pjevačicom, što joj je treća nagrada otkako je 2001. godine poginula u avionskoj nesreći.

Missy Elliot proglašena je najboljom rap i hip-hop izvođačicom.

Pjevačica Faith Hill proglašena je najboljom izvođačicom country glazbe dok je njezin suprug Tim McGraw proglašen najboljim country izvođačem. Album Tobyja Keitha "Unleashed" proglašen je najboljim country albumom.

Linkin Park dobili su nagradu za najbolje alternativne umjetnike.

Ostali su dobitnici Ricky Martin, proglašen najboljim latino izvođačem, soul veterani The Isley Brothers (najbolja RandB skupina), Lil Jon and East Side Boyz (najbolja rap i hip-hop skupina) i Fleetwood Mack kao najbolja rock skupina.

Najboljim pop-albumom proglašen je "Justified" Justina Timberlakea, Jennifer Lopez je proglašena najboljom pop izvođačicom, a Celine Dion najboljom suvremenom umjetnicom.

Nominacije su temeljene na prodanim nosačima zvuka i učestalosti izvođenja pjesama, a dobitnici su određeni nakon ispitivanja 20.000 slušatelja.

Pročitajte više