Amerikanka se preselila u Hrvatsku: Sve ono što nama smeta nju je oduševilo

Foto: Instagram

AMERIKANKA Alexandra Schmidt je za portal Croatia Week otkrila kako se zaljubila u našu zemlju i odlučila objasniti kako se to dogodilo njoj, ali i mnogim drugim strankinjama.

Njihove priče započinju slično, tvrdi Alexandra, dođu u Hrvatsku u posjet ili studirati, zaljube se, a kad se vrate doma shvate da je Hrvatska pravo mjesto za njih pa ovdje započnu novi život.

"Nemojte misliti da smo se samo slijepo zaljubile u neku osobu i odbacile sav prijašnji život. Većina nas se zaljubila u hrvatski način života jednako kao i u svog partnera", naglasila je ona.

Alexandra je neko vrijeme živjela u Dubrovniku, a onda se zbog posla preselila u Irsku. Iako joj se Irska svidjela, shvatila je da joj tamo nedostaje ono što je u Hrvatskoj s lakoćom prolazila.

"Nisam se mogla povezati kako sam to mogla u Hrvatskoj. Nedostajao mi je organizirani kaos svakodnevnog života, iako je to izluđivalo moj organizirani mozak. Nedostajala mi je domaća hrana u Hrvatskoj i svježe ulovljena riba. Nedostajalo mi je plivanje u tirkiznom moru i promatranje najljepših zalazaka sunca na svijetu. Nedostajao mi je osjećaj sigurnosti", piše ona.

Najviše joj je nedostajala, kaže, osoba kakva je postala u Hrvatskoj- sretnija i posvećenija malim životnim zadovoljstvima.

Zbog svega toga, odlučila se vratiti u Hrvatsku. Osvojila ju je hrvatska gostoljubivost, izravna komunikacija, predivni pogledi i nevjerojatna hrana.

"Biti stranac u Hrvatskoj nije samo ispijanje vina i promatranje jadranskih zalazaka sunca. Selidba u drugu državu uvijek je stresna, ali u Hrvatskoj je nekad teško živjeti i domaćima, a kamo li strancima. Ne moram ni naglašavati da nismo ovdje došle graditi karijeru u tradicionalnom smislu. Nismo se preselile ovdje jer nam hrvatska birokracija olakšava život. Ovdje smo našle nešto puno značajnije od toga: sreću", naglašava.

Njen život u Hrvatskoj daleko je od savršenog, ali ne smatra da je pogriješila.

"Hrvatska vas spusti na zemlju. Nama Amerikancima je posebno teško naučiti da radimo kako bismo živjeli, a ne da živimo kako bismo radili. Vidjela sam kako žene mijenjaju luksuzni život na Manhattanu s večerama od 150 dolara za bocu vina i večeru u vrtu. Upoznala sam žene koje ostavljaju posao sa šesteroznamenkastom plaćom da bi postale instruktorice ronjenja. Zamijenile smo američki san hrvatskim snom, a većina nas se nikad nije osvrnula za sobom", zaključila je Alexandra.  

Pročitajte više