Andrija Jarak predstavio prvu epizodu Dosjea Jarak. Bavi se ubojstvom Pukanića

Foto: Press/RTL/Zeljko Hladika/Jurica Galoic/Boris Scitar/PIXSELL

RTL-ov novinar Andrija Jarak ekskluzivnom je projekcijom za medije predstavio prvu epizodu Dosjea Jarak - dokumentarnog serijala koji otvara najteže zločine hrvatske povijesti.

Serijal ima četiri epizode, a prve dvije tematiziraju ubojstva osnivača Nacionala Ive Pukanića i šefa Nacionalova unaprjeđenja prodaje Nike Franjića. Potom slijedi epizoda posvećena ubojstvu Ivane Hodak, dok će prvu sezonu zaključiti epizoda posvećena generalu Ivanu Koradeu i njegovom krvavom pohodu koji je završio smrću pet ljudi.

"Radili smo ovo četrnaest mjeseci, Dario Todorović, Marijana Čikić i ja smo, nogometnim žargonom rečeno, ostavili srce na terenu i drago mi je da je priča dobila ovakav epilog. Ovi su ljudi ubijeni u centru Zagreba, a država je rekla da ovo nije teroristički čin", rekao je Jarak koji serijal autorski potpisuje, dok je za režiju i scenarij bio zadužen Dario Todorović.

Što je prikazano u prvoj epizodi?

Ivo Pukanić je, kao što se mnogi i danas sjećaju, ubijen 23. listopada 2008. godine eksplozijom bombe postavljene na skuter pored njegovog Lexusa koji je bio parkiran na parkiralištu Židovske općine u Palmotićevoj ulici, u neposrednoj blizini tadašnje zgrade Nacionala.

Jarak prvu epizodu otvara u stilu na koji smo navikli gledajući ga dugi niz godina na malim ekranima. Gledatelja odmah uvodi u atentat koji je šokirao hrvatsku javnost, a radi to upravo s mjesta tragičnog događaja - parkirališta u Palmotićevoj ulici.

U maniri klasičnih true crime serijala Dosje Jarak nastavlja se audiosnimkama raznih vijesti od 23. listopada 2008., popraćenih dramatičnom glazbom, koji su zatim prekinuti zvukom i snimkom eksplozije, čime neupućenim gledateljima odmah želi naglasiti koliko je Pukanićeva smrt bila šokantna kad se saznalo za nju.

Zatim Berislav Jelinić, današnji glavni urednik Nacionala, Vlatko Maček, glasnogovornik u Sanaderovoj vladi, te Sara i Anka Pukanić, Ivina kći i sestra, govore gdje su bili kad su saznali za nemili događaj. Sara priča o ocu, prikazane su privatne fotografije nje i oca, prisjeća se kako je kao dijete provodila vrijeme u redakciji Nacionala...

Anku Pukanić, pak, vidimo kako razgovara s bratovim grobom, na koji kako kaže dolazi "barem jednom tjedno". Zatim ju ispred istog Jarak i intervjuira. "Mogao je i dalje slikati cure, barem bi bio živ", govori Pukanićeva sestra pred kamerama, misleći na početak njegove karijere koju je započeo kao fotograf.

Dosje Jarak gledateljima pojašnjava i kako je Nacional "vodio medijski rat protiv Tuđmanove vlasti", kako je to bilo vrijeme novinskih tjednika Globusa i Nacionala, sve kako bi neupućenom gledatelju opisao koliko je veliko bilo Pukanićevo ubojstvo i koliko je utjecalo na sveukupno društvo.

"Nećemo dozvoliti da Hrvatska postane Beirut", govori s arhivske snimke tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader, dok Maček pred kamerama tvrdi da je "Sanader stavio na raspolaganje sva moguća sredstva kako bi se pronašao Pukanićev ubojica" te "kako mu je to bio najvažniji cilj".

Otprilike pola sata nakon početka epizode, Jarak se počinje baviti samim atentatom i osumnjičenicima. Objašnjava kako su za Pukanićevo ubojstvo uhićeni Robert Matanić, koji je označen kao organizator skupine, Luka Matanić, Bojan Gudurić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović i Željko Milovanović, koji su kasnije dobili ukupno 155 godina zatvora.

No ni petnaest godina nakon atentata hrvatski istražitelji nisu uspjeli otkriti tko su nalogodavci ubojstva osnivača tjednika Nacional i njegova bliskog suradnika. Vidimo kako se Sretenu Jociću zvanom Joca Amsterdam u Beogradu sudilo pod optužbom da je taj atentat organizirao za 1.5 milijuna eura, kao i kako je oslobođen optužbi 2015. godine.

Zaključak?

Jarak, kao i mnogi drugi, smatra kako je Pukanića ubila duhanska mafija, o kojoj je Nacional redovno pisao nekoliko godina prije samog atentata te kako je glavni osumnjičenik za narudžbu atentata Stanko Subotić Cane, kontroverzni biznismen poznat kao "balkanski kralj duhana".

S takvim tvrdnjama ne slažu se Anka i Sara, koje misle da iza atentata ne stoji duhanska mafija, već netko iz Hrvatske, dodajući kako si je "Pukanić stvorio mnogo potencijalnih neprijatelja svojim pisanjem".

Jarak na kraju obećava kako ćemo u idućoj epizodi saznati neke dosad nepoznate informacije, među ostalim i vezu čelnika jedne države sa slučajem, misleći vjerojatno na tvrdnje Nacionala koji je nedavno objavio da je u posjedu audiosnimke koja ukazuje na to da bi nalogodavac ubojstva Ive Pukanića mogao biti crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Sve u svemu, prvi dojam nakon prikazane prve epizode jest da Dosje Jarak nije o samom atentatu otkrio previše informacija koje i dosad nismo znali. Serijal je visokoproduciran, razgovori s brojnim akterima i svjedocima vremena su više nego pohvalni, no zasad ostavlja dojam pojačane dramatičnosti koja je, naravno, svojstvena true crimeu. Povremeno se čini kako njome nadomješta izostanak novih informacija o slučaju. Međutim, ostaje vidjeti što donosi druga epizoda.

Pročitajte više