Anica Kovač: Ono što skupo platiš moraš uvijek paziti da ti se ne pokvari



U SRIJEDU navečer u Zagrebu je otvorena prva Burberry trgovina pa su povodom toga brojni poznati došli na svečano otvorenje. Među okupljenima je bila i nekolicina ljudi koji su dobili priliku nositi ekskluzivne kreacije koje se ne prodaju na našem tržištu poput Kristine Šalinović, Duška Modrinića, Judite Franković i Ivane Roščić. Osim njih, na predstavljanju su bili i Nenad Korkut, Ivan Kelava, Domagoj Vida, Petra Nižetić, Ljupka Tanevska, Anamarija Asanović, Anica Kovač, Tihana Harapin Zalepugin, Loredana Bahorić, Martina Matušin, Petar Cvirin, Miran Kurspahić, Dontaye Draper, Suzy Josipović Redžepagić, Sarah Josipović, Sandra Vranješ, "Fashion guru" Boris Banović, "Sestre Boudoir" Morana Saračević i Martina Čičko, Antonija Stupar Jurkin, Renata Sopek, Edita Misirić, Ines Prendl sa suprugom Krešom, Ivana Delač, Ivan Alduk, Ivana Vrdoljak Vanna, Mislav Čavajda, Nikolina Pišek, Snježana Mehun, Marija Husar Rimac, Jelena Pavičić Vukičević, Korana Gvozdić, Vinko Filipić i Sanela Seferagić, Ornela Vištica, Damjan Rudeš, Tatjana Jurić te brojni drugi.



Nenad Korkut: Imam jedan baloner iz 1974. godine kojeg sam "užicao" od tate


Nenada Korkuta, kao pravog modnog znalca upitali smo voli li Burberry te kakve stvari inače voli nositi: "Jako volim Burberry i to mi je jedan od omiljenih brendova. Čak imam jedan baloner iz 1974. godine kojega sam teško užicao od tate. Njihov jedan onako klasični baloner koji je danas prava relikvija i još piše na njemu `Made in England`, a danas se više ništa ne proizvodi u Engleskoj".

Upitali smo ga i da udjeli nekoliko savjeta mladim dečkima koji tek pronalaze svoj stil: "Mladim dečkima preporučujem da imaju baloner, to je vječna stvar, nekoliko komada traperica, svakako jedan dobar sako, tamnoplavi po mom izboru, bijela košulja, neke dobre crne koledžice, ali za ljeto može i nekoliko živih boja, to bi bilo nešto osnovno".

Nenad je komentirao i razlike između muške i ženske mode: "Mušku modu je lakše kombinirati nego žensku, imaš nekoliko osnovnih predmeta, dok žene uvijek moraju razmišljati jesu li to već pokazale, a mi se opet nekako možemo izvući".

Anica Kovač: Mislim da se još uvijek oblačim mladenački

Vesela i raspoložena na predstavljanju je bila i Anica Kovač. Za razliku od većine prisutnih, Anica se nije zamarala normama pa na sebi nije imala ni klasični crni kaput ni bundu već kožnatu jaknu u skladu sa čizmama. "Mislim da se još uvijek oblačim mladenački, volim traperice, volim klasično odijevanje s daškom nečeg posebnog. Moram uvijek imati neku sitnicu koja će biti posebna, volim jednostavno i lijepo. Nemam omiljenog dizajnera jer nosim ono što mi se sviđa. Kod torbi biram, ali što se tiče odjeće idem u dućane u kojima vidim nešto lijepo. Ne možeš previše paziti jer ono što skupo platiš moraš uvijek pripaziti da ti se ne pokvari, a tu su i djeca na koju moraš paziti".

Ivan Kelava: Nije baš da puno pratim svijet mode


Na predstavljanju modne marke pojavio se i nogometaš Ivan Kelava. Sportaš nam je komentirao kako se snalazi u svijetu mode te bi li bio spreman izdvojiti više novca za neku dobru dizajnersku stvar: "Nije baš da puno pratim svijet mode ili da obraćam preveliku pažnju na to, ali za neku dobru stvar izdvojio bih i više novca. Ja sam sportski tip koji ide prema nekim ekstravagantnim kombinacijama".

Petra Nižetić: Zeznuli su nas časopisi i kritičari koji su nas uvjerili da je moda ozbiljna stvar, a moda je igra


Uvijek dobro raspoložena, ali i zanimljivo odjevena Petra Nižetić dala je nekoliko savjeta djevojkama. "Dala bih mladim curama savjet da ne razmišljaju puno, da je moda igra i da su nas zeznuli i časopisi i neki modni kritičari da je moda neka vrlo ozbiljna stvar, a ja bih rekla da nije. Savjetovala bih im neka se igraju, neka kombiniraju, spajaju spojivo s nespojivim jer ustvari jedino je važno kako nešto nosiš i to je ustvari najvažnija stvar. Možeš staviti 10.000 eura na sebe, ali ako je onda samo roba na lutki onda je to stvarno ništa, nula bodova".

Pitali smo je ima li ona u svom ormaru neki predmet kojeg se ne bi riješila ni za deset godina. "U svom ormaru imam dosta stvari kojih se ne bih riješila ni za deset godina, ali koliko god sumanuto kupujem i nabavljam stvari toliko ih se sumanuto i rješavam jer nemam gdje s njima. Ormar mi zna pucat po šavovima pa mi je onda draže pokloniti".

Kako je poznata po svom neobičnom i prepoznatljivom stilu pitali smo je gdje nalazi svu tu odjeću. "Najviše volim kupovati u `second hand shopovima` i na buvljacima, i naravno, ono što je finije, a kvalitetnije i što bolje, stara roba - zna se da je ona puno bolje šivana nego kad su neke marke u pitanju, zato sam, između ostalog, poklonik vintage stvari", komentirala je.

Na pitanje prati li domaću modnu scenu Petra priznaje: "Volim domaće dizajnere, ima ih dosta i otkrivam ih svakog dana sve više i više, mogu reći da sam oduševljena". Rođenu Splićanku pitali smo da nam i komentira debitantsku kolekciju mlade sugrađanke Anamarije Asanović. "Vidjela sam kolekciju Anamarije Asanović, super mi je, ima nekoliko komada koje bih htjela u svom ormaru", kratko je prokomentirala.

Ljupka Tanevska: Živimo u 21. stoljeću tako da je sve moderno


Na predstavljanju modnog brenda sreli smo jednu od trenutačno najpoznatijih modnih blogerica, Ljupku Tanevsku koja se krije iza stranice GuerillaGirl.net. Odmah smo je, kao iskusnu, ali i mladu osobu pitali što savjetuje curama za ovu modnu sezonu. "Najveći savjet mladim curama bih dala da budu svoje, nose ono što im se sviđa, nije bitno je li to moderno ili nije, zapravo, živimo u 21. stoljeću tako da je sve moderno. Mislim da neće pogriješiti sa apsolutno ničim".

Ljupka, koja studira modni dizajn, modni stilizam i kostimografiju modni blog počela je pisati prije četiri godine. "Završila sam tri godine defektologije, a blog imam već četiri godine, tako da sam modni blog počela pisati prije nego što je to postalo hit zato što je danas baš hit biti bloger. Blog nije utjecao na to da upišem dizajn, to sam i prije htjela samo nekako je uvijek bilo s roditeljima `Bolje ti završi neki fakultet koji je fakultet, a moda je ipak moda'. Kad sam završila srednju matematičku, mama je rekla: `Pa nećeš valjda sada upisati modni dizajn` tako da sam upisala dizajn tek nakon što sam završila onaj fakultet i došla u Zagreb", ispričala nam je mlada Osječanka. Ljupka se osim studiranjem, modom i bloganjem bavi i izradom torbica.

Upitali smo je planira li uskoro proširiti svoje stvaranje i na neke druge stvari. "Pa ne znam, ne vidim se baš u svijetu dizajna, više bih voljela raditi kao kostimograf ili kao stilist, kao dizajner ne. Te torbice šivam čisto zbog džeparca". Ljupka je i veliki fan domaćih dizajnera, posebno Envy Rooma, pa smo je pitali i što misli o radu mlade Anamarije Asanović koja je nedavno imala debitantsku reviju svoje dizajnerske odjeće. "Nije moj đir zato što nekako njezina odjeća izgleda kao da se može kupiti i u Zari i u Miss Selfridgeu", iskrena je bila Ljupka.

Anamarija Asanović: Meni se još uvijek sviđa klasika


Za razliku od ekstravagantne Ljupke, Anamarija je došla u crnoj odjevnoj kombinaciji. "Meni se još uvijek sviđa klasika, od toga ne odstupam, radim što volim i to je to. Curama bih savjetovala da u ormaru imaju crnu haljinu, moraju obavezno imati jedan komad fine odjeće", bila je kratka Anamarija.

Pročitajte više