Apel Indexovog blogera Kinološkom savezu: Priznajte Ličkog guzičara

INDEXOV bloger Vin, kao veliki ljubitelj pasa, uputio je svoj apel Hrvatskom kinološkom savezu, kako bi se priznala još jedna autohtona hrvatska čistokrvna pasmina - Lički guzičar ili Lički Tuđman terijer. Do sada je, kaže, vidio samo jedan primjerak, a iako ne navodi njegovo ime, sasvim je jasno da se radi o gospićkom tajkunu Josi Mraoviću.

"Mislim da je vrijeme da Hrvatski kinološki savez podnese zahtjev za priznavanjem još jedne autohtone hrvatske čistokrvne pasmine. Lički guzičar ili Lički Tuđman terijer (na prijedlog JunkYardDawg) je donedavno bio relativno nepoznata pasmina. Evo nekoliko bitnih podataka o njemu. Nastao je križanjem dosad nepriznate i nepoznate ličke pasmine i obične domaće džukele. Vrlo je rijedak i zasad se zna za samo jedan primjerak", piše Vin.

Nakon uvodne klasifikacije, uslijedio je i detaljni opis novootkrivene pasmine: "Rastom nadmašuje sve poznate pasmine pa tako naraste i do 1,80 metara, a teži i preko stotinu kilograma. Rijetko laje, a kad to radi onda laje samo na određene grupacije ljudi. Ne, ovaj put se ne radi o poštarima. Naime, ovaj pas laje samo na novinare. Iako će nerijetko s njima podijeliti i svoje kosti, što je rijetkost za bilo koju pasminu, i tako pokušati ostaviti dojam pitomog i dobroćudnog psa, ipak će ih češće napasti lavežom nego počastiti. Glava mu je okruglasta a njuška pomalo spljoštena tako da promatrač ima dojam da ovaj pas često trči za parkiranim automobilom. Još jedna osobina po kojoj se ovaj pas razlikuje od ostalih pasmina je mogućnost hodanja na dvije noge".

"Ni zbližavanje s drugim psima ovaj pas ne radi poput ostalih pasmina. On to ne radi njuškanjem guze, nego zavlačenjem prsta prednje desne šape u šupak. Na taj način provjerava da li se drugi tjeraju, pa čak i ako se ne tjeraju i odbijaju ga, on je uvijek spreman za parenje. Ne libi se tjerati s bilo čim jer mu je spolni nagon poput zečjeg. Nemojte se iznenaditi ako ga vidite kako se pari sa banderom, ogradom, kućnim fikusom ili kaktusom, jer to je za ovu pasminu sasvim uobičajeno. Najbolji lijek za to je kastriranje. Kad ga kastrirate dobit ćete sasvim zgodnog i pitomog psa, pogodnog za čvrsto zatvorene prostore", pojašnjava Vin.

"Pošto ne poznajem nikoga u kinološkom savezu, ovim putem molim da se moj prijedlog za priznavanjem ove pasmine uvaži. I nabavite ga obavezno. Više nećete imati problema s novinarima i paparazzima, a ako je kastriran ne morate se plašiti da će provjeravati tjerate li se", stoji u njegovom apelu.

Foto: Index / HRT

Pročitajte više