Argentinski srednjoškolci pratit će SP kao dio nastavnog programa

ODLUKOM državnih službenika u Buenos Airesu, te u provincijama Cordobi i Mendozi, argentinskim srednjoškolcima bit će dozvoljeno pratiti utakmice svoje reprezentacije - u školi, objavio je britanski Independent.

Argentinsko Ministarstvo obrazovanja čak je objavilo i priručnik od 47 stranica koji bi profesorima trebao pomoći u organizaciji nastave, a u koju će biti uključeno i praćenje Svjetskog nogometnog prvenstva.

"Tu se jednostavno radi o zdravom razumu", izjavila je Amelia Lopez, ministrica obrazovanja u Cordobi, objašnjavajući razloge ovakvog postupka. "Djeci u Argentini Svjetski prvenstvo lako odvuče pozornost. Koji smo drugi izbor imali? Da ih potaknemo da izbjegavaju školu?" - dodala je Lopez.

Nakon što su argentinske novine Clarin ovu odluku argentinskog Ministarstva obrazovanja ocijenile sramotnom, objašnjavajući kako ta odluka "stavlja sportski događaj ispred povijesti, zemljopisa ili matematike te na taj način umanjuje značaj formalnog obrazovanja", Emma Cunietti, ministrica obrazovanja u Mendozi objasnila je kako je razdoblje dok traje Svjetski kup predstavljalo veliki problem te kako na taj način "nogomet postaje prijetnja školi".

Argentinski ministar obrazovanja Daniel Filmus otišao je korak dalje predloživši da škola iskoristi finale Svjetskog kupa kao dio nastavnog programa, dodavši pri tome kako škole "ne mogu ignorirati događaj koji je ljudima toliko bitan".

"Ne mislim da ima bilo što loše u tome da učenici zajedno gledaju prijenose utakmica na televiziji ili na igralištu. To iskustvo može biti vrlo poučno." - izjavio je Filmus.

Na ovogodišnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj argentina je izvučena u grupi C, a svoju će prvu utakmicu odigrati protiv Obale Bjelokosti 10. lipnja. Također će igrati i protiv SiCG te Nizozemske.

B.S.

Pročitajte više