Astrofizičar zamijenio superračunala s osam Playstationa 3

PLAYSTATION 3, igraća konzola koja se dosad, unatoč performansama, nije mogla pohvaliti dobrim kotiranjem na prodajnim ljestvicama, dobila je svoje mjesto pod suncem. Visoka cijena u ovom slučaju je zanemariva, kada se usporedi s koristi koju PS3 pruža, a izbor igara je potpuno irelevantan.

Guarav Khanna, asistent profesor na Sveučilištu u Massachusettsu, "upregnuo" je čak 8 ovih konzola u, kako ju on naziva, "gravitacijsku rešetku". Kompleksni matematički izračuni u službi mjerenja teoretskih gravitacijskih valova, lome zube i superračunalima, čije se korištenje skupo naplaćuje.

U ovom trenutnku, niz od osam međusobno povezanih PS3 konzola je zauzet rješavanjem tajni zvijezda (naravno, ne onih sa naslovnica) i nebeskih tijela pomoću gravitacijskih valova, te što se događa kada supermasivna crna rupa (oko milijun puta veća od našeg Sunca) proguta neku zvijezdu. Ispada da je PS3 idealan za takve vrste kompliciranih proračuna koje Khanni trebaju za njegov projekt.

Dr. Khanna specijalizirao je astrofiziku, a čini se da mu to nije jedini talent. Optimizirao je svoj kod kako bi ga prilagodio specifičnoj arhitekturi Cell procesora, kojeg su razvili Sony, Toshiba i IBM, a upravo taj procesor nalazimo u srcu svake PS3 konzole. Kako je sama konzola rađena kao relativno otvorena platforma, koja "vrti" Linux, ali ne kontrolira što radite, mogućnosti su izvanredne, što je dr. Khanna i dokazao umreživši 8 primjeraka, čime je na raspolaganje dobio procesorsku snagu koju uspoređuje čak i sa superračunalima.

Gravitacijska rešetka i tajne svemira

"PS3/Linux kombinacija nudi cijenom i performansama vrlo atraktivna rješenja, bilo da su konzole distribuirane na više mjesta (kao Sonyjev i Standfordov projekt Folding@home koji, ako instalirate tu aplikaciju, iskorištava procesorsko vrijeme vaše konzole dok na njoj ništa ne radite), ili da su umrežene skupa (kao Khannine)", kaže Sonyjev manager istraživanja i razvoja Noam Rimon."

Sam procesor namijenjen je općoj upotrebi, a dizajnom je definiran kao uređaj za paralelno procesiranje s dva cjevovoda. Prije upotrebe PS3 konzola, Khanna je za proračune koji uključuju mnogostruke brojeve bio prisiljen koristiti donacije NSF-a (National Science Foundation), a troškovi nisu bili zanemarivi. Oko 500 procesora bila je njegova uobičajena "ergela", a kada se uzme u obzir da se za korištenje svakoj pojedinog superračunala plaćalo 5.000 dolara, nije teško zamisliti njegovo oduševljenje novim troškovnikom.

Naime, osam PS3 konzola može se kupiti za mizernih 3.200 dolara, a jednom sastavljena "rešetka" može se koristiti bez daljnjih troškova i u odabrano vrijeme. Khanni je, usprkos ogromnoj uštedi, u početku najveći problem bio uvjeriti Sony da mu pomognu u njegovom projektu, donacijama u obliku nekoliko konzola.

Njegov trud je zapažen tek kada je pokazao što može učiniti sa samo jednom od njih. Gravitacijska rešetka rješava tajne svemira već mjesec dana i u stanju je obaviti posao za koji je prije bilo potrebno oko 200 superračunala, raštrkanih diljem SAD-a.

"Svrha simulacija koje Khanna i njegov tim izvode na sveučilištu Massachusetts, jest vidjeti da li su gravitacijski valovi, koji su teoretski objašnjeni prije otprilike 100 godina, dovoljno jaki da ih uopće možemo jednog dana promatrati. Čak i NASA i neke druge agencije grade velike opservatorije gravitacijskih valova s osjetljivošću dovoljnom da ih detektira, a Khanna vidi svoj rad kao doprinos tim nastojanjima. Također očekuje da će objaviti rezultate svog istraživanja unutar sljedećih nekoliko mjeseci. Tako će vlasnici konzola, dok čekaju nove naslove koji će izaći, barem imati što čitati da skrate vrijeme."

playstation.bloger.hr

Pročitajte više