Australka koja živi u Dalmaciji: Hrvatsku je najbolje posjetiti u rujnu, evo i zašto

Foto: Grgo Jelavic/Zvonimir Barisin/Bruno Fantulin/PIXSELL/Shutterstock

Sarah Jane Begonja je Australka koja već više od deset godina živi u Dalmaciji sa svojim suprugom Hrvatom te njihovo dvoje djece. Posljednjih 25 godina putuje, ali njezine reportaže uglavnom se odnose na Hrvatsku, Grčku i Tursku.

Na blogu Chasing the Donkey objavila je tekst naziva "Najbolje je posjetiti Hrvatsku u rujnu, a evo i zašto". Kaže da je mnogi pitaju kako je u Hrvatskoj tijekom rujna, a ona im iznova govori: "Najbolje."

Manje su gužve, niže su cijene

"Najbolji mjesec za putovanje u Hrvatsku je rujan jer su se gužve razišle, cijene su malo niže, a vrijeme je i dalje sunčano i prekrasno. Srpanj i kolovoz su prilično vrući i puni mjeseci za posjetiti bilo gdje u Europi. Ne samo da se znojite veći dio dana i noći (čak i uz klima-uređaj), nego zapravo ne možete izaći i vidjeti ono što želite vidjeti jer ima toliko drugih ljudi koji pokušavaju raditi iste stvari", kaže Sarah Jane.

Kao primjer navela je Dubrovnik. Kaže da turisti tijekom srpnja i kolovoza ne mogu obići sve što su poželjeli upravo zbog velikih gužvi te navodi da ona najviše voli putovati Europom u rujnu. 

Gužva u Dubrovniku u kolovozu 2023.

"Za mene je to idealna sredina. Vrijeme je još uvijek toplo, ali je dovoljno zahladilo da se izbjegnu stalne mrlje od znoja, a večeri su malo ugodnije za spavanje. Osim toga, cijene su malo niže, a još bolje, manje su gužve, pa mogu puno brže izaći i istraživati. Zaista dobitna kombinacija", rekla je.

Jasno joj je da obitelji s djecom ne mogu putovati u rujnu jer počinje nova školska godina, no za one koji mogu uzeti godišnji nakon što prođu velike gužve savjetuje da je rujan idealno vrijeme da se upute u Hrvatsku i istražuju zemlju.

Čitateljima svoga bloga podijelila je savjete što očekivati tijekom rujna u Hrvatskoj, kakvo bi im moglo biti vrijeme te koje gradove posjetiti. Kaže da je u rujnu lakše šetati uokolo i pronaći skrivene dragulje Hrvatske, lokalno stanovništvo ima više vremena pa je veća vjerojatnost za razgovor s njima, a prednost je i što nije pakleno vruće kao u prethodnim mjesecima. 

"Hrvatska nudi ponešto za svakoga"

"Srpanj i kolovoz znače i znatno više cijene, a u drugom tjednu rujna pa nadalje možete pronaći puno jeftinije ponude. I ne brinite, još uvijek je ljeto u tom periodu godine, samo se malo odmiče od ludila vrhunca sezone, što nikad nije tako zabavno ako mene pitate", napisala je Sarah-Jane.

Kao gradove koje valja posjetiti u rujnu izdvaja Dubrovnik, Split, Hvar, Nacionalni park Krka, Istru i Park prirode Medvednica. Od plaža istaknula je Zlatni rat na Braču, Punta Ratu u Brelima i uvalu Stiniva na Visu.

"Hrvatska je zadivljujući spoj povijesti, prirodnih ljepota i mediteranskog šarma. Obale koje oduzimaju dah, drevni gradovi, gostoljubivo lokalno stanovništvo i bogata kulturna baština ostavljaju posjetitelje oduševljenima. Nudi ponešto za svakoga", napisala je.

Pročitajte više