Bagdadske ulice procvjetale muralima

IRAČKA prijestolnica Bagdad prkosi ratu zidnim slikarstvom koje je s padom režima Sadama Huseina zadobilo novi zamah ukinuvši dotad nezaobilazni, diktatorima dragi stil socijalističkog realizma, piše britanski BBC.

Slikari su odlučili rugobu ratom razorenih bagdadskih ulica osvijetliti bojama koristeći se kao platnom četiri metara visokim betonskim zidovima podignutima ispred gotovo svake službene zgrade u svrhu zaštite od bombi i projektila.

Ti su zidovi često panoi za grafite i političke poruke no u zadnje vrijeme nude i sasvim apolitične fantazije različitih stilova: od retro-Chagalla do omotnica za rock albume.

Bagdad je i u prošlosti obilovao javnom umjetnošću no jedini, beskonačno ponavljani motiv bio je lik bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina u raznim izdanjima: zapadni playboy, arapski šeik, čak kremaljski komunist s pripadajućom krznenom kapom.

Donedavna sveprisutnog Sadama istisnula je poplava boja i najrazličitijih stilova, piše BBC.

Zid ispred francuskog veleposlanstva procvjetao je divljim konjima, letećim tepisima, tornjevima, minaretima ili scenama iz svakodnevnog života poput iračkog seljaka koji se u smiraj dana nakon rada u polju traktorom zasluženo vraća ženi i djeci.

Na gotovo svakome muralu neizbježna je golubica - simbol Iraku zasad nedostižnog mira.

Zgrada u kojoj je dopisništvo Reutersa oslikana je cvijećem i iračkim zastavama, a vrata do nje krase pokušaji imitacije Picassa.

Zgradu BBC-ja oslikao je profesor umjetnosti koji je na svome djelu radio tjednima ali je rezultat impresivan, piše britanski medij.

Bradate glave Asiraca, babilonska kola, vizije prošlih vladara i ratova svjedoče o jednako dugoj i jednakoj burnoj prošlosti prostora - na kojemu civilizacija seže barem 4.000 godina prije Krista, u vrijeme nastanka Mezopotamije - na kojem su se smjenjivale sumerska, babilonska i arapska kultura, ratovi, pljačke i - čudo preživljavanja.

Pročitajte više