Bebe slušaju Mozarta za ublažavanje traume rođenja

NOVOROĐENČAD u bolnici Košice-Saca na istoku Slovačke na glavicama ima stereo slušalice i ručicama maše u ritmu slušajući Mozartovu glazbu koja bi trebala ublažiti traumu rođenja.

"Rađanje je vrlo težak proces i za svako čedo on je golemi stres", kazala je voditeljica rodilišta Slavka Viragova pojasnivši da bolnica ne želi proizvesti naraštaj genijalnih glabzenika već stimulirati mentalne i tjelesne funkcije novorođenčadi uz pomoć terapije glazbom.

"U majčinoj utrobi dijete sluša otkucaje srca svoje majke koji za njega predstavljaju zaštitu i pozitivne emocije. Da bi se dijete sjetilo majke u vremenu nakon poroda, kada nije s njom, omogućujemo da sluša glazbu".

Terapiji glazbom izložena je i nedonoščad u inkubatorima, jer "dobro odobrana terapija glazbom pomaće dekongestiji organa kod prerađeno rođene djece, dakle stabilizaciji njihova disanja", ističe Viragova.

Općenito, terapija glazbom pomaže novorođenčetu da poveća težinu, riješi se stresa i bolje podnese bol.

Prema riječima Viragove Mozartova glazba ima dobar učinak za intelektualni razvoj.

Novorođenčad sluša pet ili šest puta jedno Mozartovo djelo, skladbu za glasovir Richarda Claydermana, zvuke iz prašume ili neku opuštajuću glazbu, a sve vrlo tiho, između 30 i 50 decibela.

Pročitajte više