BG Car Show 02: Automobilska "Guča"

SUTRA će svoja vrata otvoriti beogradski sajam automobila. Novo izdanje jednog od popularnijih sajmova u regiji donosi brojne vicepremijere, a ove godine se održava paralelno sa salonom Motopassion.

Beogradski sajam automobila ima dugu tradiciju, a iz godine u godinu bilježi rast, kako po pitanju broja premijera, tako i u pogledu posjećenosti. Posljednje izdanje održano 2006. godine ujedno je označilo i predstavljanje novog ruha salona u okviru novog imena BG Car Show. Održava se svake dvije godine, kao i zagrebački, s kojim donekle dijeli i sličnost u organizaciji.

Tako predstavljanje novih modela redovito prate i jake prodajne kampanje, gdje pojedine tvrtke nude velike popuste na cjelokupnu gamu. Naravno ima i razlika, pa su tako Beograđani navikli uživati u automobilskim novitetima u atmosferi začinjenoj mirisom jela s roštilja, dok nešto više "nobl" posjetitelji zagrebačke manifestacije novitete prate omamljeni mirisom pogača, krafni i koječega drugog. Još jedan zaštitni znak Beograda su hostese koje će se rado pokazati i fotografirati u vrućim pozama.

Kako ne bi odlutali previše u balkansku gastronomiju, vratit ćemo se automobilima. Konkretno, u Beogradu će izlagati 455 izlagača, a na 36 štandova predstavit će se 42 automobilska i 36 moto brendova. Posjetitelji će prvi put moći brojne novitete među kojima su novi Audi A4, BMW X6, Citroen C5, Škoda Superb i VW Tiguan.

Primjera radi, Toyota će na štandu prikazati čak 11 automobila, među kojima i premijerni Land Cruiser. Od zanimljivih izložaka koje u Zagrebu sasvim sigurno nećemo vidjeti su kineski automobili na električni pogon, nova Lada Priora i obnovljeni modeli Mahindre. A što se popusta tiče, Chrysler će spuštati cijene i do 6.000 eura, Kia do 5.000 eura, a Ford i Opel oko 3.000 eura.

Sve u svemu, nekada vrlo popularni sajam definitivno se diže iz pepela. Daleko je to od ozbiljne manifestacije svjetskog glasa, ali i savim dovoljno da zadovolji potrebe srpskog tržišta. Uostalom, i sam Anđelko Trpković, v.d. direktora Beogradskog sajma, možda je najbolje najavio ovaj događaj riječima "Ne pitajte me ko će sve učestvovati, bolje me pitajte ko neće...Ako vas interesuje zašto je BG Car Show posećeniji od Guče i EXIT-a, onda dođite na Beogradski sajam od 13. do 19. marta".

M.N.

Pročitajte više