Bila je jedna od najljepših žena svijeta, njena tragična smrt i danas izaziva pitanja

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan 1982. godine život je u prometnoj nesreći izgubila princeza Grace od Monaka.

Službena verzija smrti jest da je doživjela blagi moždani udar tijekom vožnje prema Monte Carlu te je svojim Roverom 3500 sletjela u provaliju. U međuvremenu su se oko smrti lijepe princeze razvile brojne teorije zavjera.

Jedna od njih je da automobilom uopće nije upravljala Grace, nego njena tada 17-godišnja kći Stéphanie, koja je preživjela nesreću. Oni koji vjeruju u ovu teoriju uvjereni su da je Stéphanie učila voziti automobil te je izgubila kontrolu nad njim. Kako bi je zaštiti, palača je lagala da je vozila njena majka, tvrde zagovornici te teorije.

Prema drugoj, Grace je ubila mafija kojoj je smetalo što se Amerikanka usprotivila kockarskom i nekretninskom biznisu u Monaku. Prema toj teoriji, onesposobili su joj kočnice na 11 godina starom automobilu.

Embed from Getty Images

Grace Patricia Kelly rođena je 12. studenog 1929. godine. Usprkos protivljenju svog oca, nakon srednje škole je upisala Američku akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku jer je željela postati glumica. Tijekom školovanja je radi svoje ljepote radila i kao model.

Nakon debija na Broadwayu 1949. prebacila se na film, a prvu zapaženiju ulogu imala je u filmu Točno u podne. Nakon Mogamba 1953., u kojem je glumila s Clarkom Gableom i Avom Gardner, te nominacije za Zlatni globus, krenuo je njen uzlet. Alfred Hitchcock prozvao ju je svojom muzom, a uslijedile su uloge u Nazovi M radi umorstva i Prozoru u dvorište. Za ulogu u Provincijalki nagrađena je Oscarom.

Embed from Getty Images

Ljubavni život bio joj je turbulentan. Mediji su je povezivali s 22 godine starijim kolegom Rayem Millandom, a njenu udaju za dizajnera Olega Cassinija njena obitelj nije podržavala jer nije bio katolik.

Na filmskom festivalu u Cannesu 1955. godine upoznala je vladara Kneževine Monako Rainiera III. Iako on na nju nije ostavio neki dojam, počeo joj je pisati, a nakon godinu dana su se zaručili.

Iako je javnost pratila idilični prikaz života princeze, više je izvora tvrdilo da brak s princem nije bio bajkovit. Rainier je želio nasljednika kako Monako ne bi bio pripojen Francuskoj, a Grace je tražila muža kojeg će njena obitelj odobravati. 

Prema izvorima, prije udaje Grace je prošla niz liječničkih pregleda kako bi se utvrdilo da može roditi. Prije udaje snimila je još jedan film jer je potpisala takav ugovor s MGM-om, a nakon što je postala princeza, više se nije bavila glumom.

Njihovo vjenčanje prozvano je vjenčanjem stoljeća. Grace je rodila troje djece, sina Alberta te kćeri Caroline i Stéphanie.

Pročitajte više