Bila je najljepša tinejdžerica Jugoslavije i osvojila Mišu Kovača

Foto: Instagram

NA DANAŠNJI dan prije 68 godina rođena je Anita Baturina, mnogima poznata i kao Anita Kovač, bivša supruga Miše Kovača i nekadašnja nositeljica titule najljepše tinejdžerice Jugoslavije.

U suradnji s Yugopapirom donosimo vam tekst o njoj iz 1970. godine, kada je upoznala Mišu Kovača...

Veljača 1970.: Otkad je izabrana za nasljednicu Jasminke Martinović, Splićanka Anita Baturina postala je prva ličnost grada pod Marjanom: pozivaju je da otvori automobilističku trku, bit će proglašena za počasnog člana Jugoplastike, nastupit će u TV emisiji Miljenka Smoje i prima tisuće pisama...

Anita, ljupka i šarmantna djevojka, službeno najljepša tinejdžerica Jugoslavije, nema nijednog slobodnog trenutka. Od trenutka kad je pobijedila na natječaju Plavog vjesnika za Miss teen 69, Anitu, pored obaveza u školi, čekaju mnogi poslovi.

Tako, na primjer, svakodnevno prima do petnaestak pisama od svojih obožavatelja i vršnjakinja koji joj postavljaju razna pitanja, traže savjete, mole je za uslugu. Zanimljivo je da na mnogim pismima stoji samo adresa:

Ponos Splita - Anita Baturina.

Na nekoliko pisama bila je samo nalijepljena njezina slika iz Plavca i poštarima je to bilo dovoljno da je pronađu i uruče joj pismo.

"Ne znam što s pismima radi Anita", rekao nam je poštar Miro Čizmić. "Koliko bi vremena izgubila ako bi odgovarala na sva. Drago mi je što Anita stanuje u mom dijelu. Kao i svi Splićani, i ja sam ponosan na nju."

Pisma sadrže različite priče: neki mladići nude joj brak, drugi avanturu, treći joj čestitaju i upozoravaju da ne postane prepotentna, djevojke traže različite savjete: kako se šminka, češlja, kakav joj je mladić... Javljaju joj se mnogi Splićani iz Zagreba, Beograda, Subotice, Kopra, radnici iz SR Njemačke, pišu joj vojnici, domaćice, inženjeri, sportaši...

Evo što joj pišu splitski studenti s Fakulteta ekonomskih nauka u Zagrebu:

"Silno nas je obradovala vijest o tvom trijumfu jer smo i mi gotovo svi pohađali tvoju školu, gimnaziju Ćiro Gamulin. Ti si još jedan dokaz da su Splićanke najlipše na svitu. Samo nemoj da te ta popularnost pokvari, ostani obična kakva si bila i do sada. S novinarima kontaktiraj samo kad je to neophodno... Imaj puno povjerenja u svoje profesore i zapamti dobro da su zaista izvanredni ljudi i da mogu shvatiti mladog čovjeka..."

Vojnik M. N. iz Subotice moli Anitu da mu pošalje svoju fotografiju:

"Sumnjam da ćeš uopće htjeti pročitati moje pismo do kraja. Ne bih ti želio dosađivati, ali pošalji mi svoju sliku. Vjerujem da ćeš mi je poslati, baš za inat jednom mom drugu Šibenčaninu koji tvrdi da su Splićanke isuviše gorde i ponosne da bi se dopisivale s nepoznatim mladićem..."

Metalostrugar Ivo R., trenutno zaposlen u Hannoveru, piše:

"Bravo, Anita, budi najljepša i u Hollywoodu, dokaži da je centar svita u Splitu. Čestitam ti, držim ti palčeve za sreću kad budeš nastupala preko oceana."

Učenica Dubravka B. iz Rijeke traži od Anite da joj pošalje jedne crne hlače ili nešto drugo:

"Visoka sam 160 centimetara, obujam struka 82, nosim cipele broj 40. Ne bih željela da ovo pismo bude objavljeno u nekoj novini. Ako ništa, pošalji mi crne čarape i barem nešto novca. Naravno, i tvoju fotografiju s posvetom..."

Tehničar iz Subotice nudi Aniti brak. On u svom pismu nabraja što sve ima: namještaj, stan, televizor, lovačku pušku, zlatni sat, već pripremljene vjenčane prstene, dva vola...

"Samo čekam do pristaneš. U protivnom - vrati mi pismo da mogu tu ponudu poslati nekoj drugoj djevojci", kaže Pišta.

I tako se Anita nalazi u centru pažnje ne samo svojih sugrađana, prijatelja iz razreda i ulice već i mnogih mladića i djevojaka iz cijele zemlje.

A ona na sve to kaže:

"Žao mi je što sam toliko neažurna u odgovorima, ali zaista ne mogu. Najprije sam bila toliko zauzeta s finišom u školi jer je polugodište tek nedavno završilo. Osim toga, još nemam fotosa, uskoro ću ih dobiti i onda ću odgovoriti na svako pismo."

Anita naročito zahvaljuje brojnim svojim prijateljima i znancima koji su joj čestitali i uputili mnogo prijateljskih savjeta.

Tijekom zimskog raspusta Anita je ostala u Splitu. Nije imala vremena odmarati se, prionula je uz knjigu da bi u drugom polugodištu postigla bolji uspjeh. Također redovno uči engleski kod profesorice Dunje Samardžije.

"Engleski rado učim", kaže Anita. "Uostalom, dosta dobro govorim i francuski, ali, nažalost, to mi u Hollywoodu neće koristiti. Najteža mi je matematika. Taj predmet oduvijek mi je zadavao glavobolju, ali sam se zarekla da taj problem moram likvidirati."

Njezini profesori i prijatelji iz razreda također su veoma ponosni na Anitin uspjeh. Svi su joj čestitali, ali su naglasili da joj učenje mora biti prvi zadatak.

Inače, Anitu rijetko možete susresti na gradskim ulicama. Baš zbog tih svojih obaveza najljepša tinejdžerica ne može odoljeti mnogim pozivima. 

Traže je da otvori automobilističku trku Nagrada Splita 70, zatim da bude na gala soareji splitskih tinejdžerica i tinejdžera, u najatraktivnijem jugoslavenskom diskoklubu Arkadi, bila je gost večeri, nastupit će u TV seriji Miljenka Smoje Naše malo misto, zovu je i mornari u Ratnoj luci Dora, uskoro će biti proglašena za počasnog člana Košarkaškog kluba Jugoplastika u kojem je igrala, narednog ljeta nastupat će kao solistica s popularnim sastavom Dalmatinski delfini... 

I tako se pozivi redaju unedogled, a Anita strahuje:

"Plašim se da nekoga odbijem i da ne kažu kako sam se umislila. Ali stvarno imam velikih obaveza u školi i kod kuće te ne mogu svugdje stići."

Njezini sugrađani Splićani na svakom joj koraku dobacuju: "Bravo, mala."

Boris Dvornik, najpopularniji domaći filmski glumac, rekao je o Aniti:

"Splićanke se na takve natječaje rijetko javljaju. A toliko divnih cura ima u ovom gradu da bi titulu najljepše tinejdžerice mogli rezervirati sljedećih deset godina za Splićanke. Anita je zaštitni znak splitskih cura s Pjace i Rive."

Miljenko Smoje, poznati splitski publicist, novinar i humorist:

"Što se čudite? U Splitu je sve naj, zato nije čudo da je i ta titula nakon mnogih došla u Split."

Branko Alujević, student više turističke škole:

"Žiri se prilikom izbora nije mogao dvoumiti. Anita je bez diskusije zaslužila titulu Miss teen."

Vilson Džoni, nogometaš Hajduka:

"Nikad je nisam vidio u gradu. Tek nedavno sam je upoznao. Anita me fascinirala."

Zanimljivo je na kraju napisati da najljepša jugoslavenska tinejdžerica u ovom trenutku sentimentalno nije vezana ni uz koga. Poznavajući Splićane, po svoj prilici uskoro ćemo morati demantirati ovu tvrdnju.

Napisao: F. Jelinčić (Plavi vjesnik, 1970.)

Pročitajte više