Bio je velika zvijezda i sinonim za akcijskog junaka. Danas se bori s teškom bolesti

Foto: Profimedia, Epa

BRUCE WILLIS jedan je od najpopularnijih glumaca u Hollywoodu i danas slavi svoj 68. rođendan. Willis, koji je poznat po svom markantnom izgledu i izuzetnoj sposobnosti glume, rođen je u Njemačkoj 1955. godine, ali je odrastao u Penns Groveu u New Jerseyju. Majka mu je bila Njemica, a otac američki vojnik smješten u bazi u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj.

Sredinom 70-ih Bruce je radio kao službenik za sigurnost u nuklearnoj elektrani, i to mu je bio jedan od prvih poslova. Jednom je prilikom otkrio kako je taj posao znao biti veoma opasan i da se katkada morao spuštati i po 100 metara ispod zemlje da bi došao do središta postrojenja. Radio je i kao privatni istražitelj, svirao je usnu harmoniku u bendu, a onda je upisao dramski program na sveučilištu Montclair State.

Počeo u kazalištu, a završio kao akcijski junak

Willis je potom započeo karijeru u kazalištu, a kasnije se preselio u New York kako bi pokušao izgraditi karijeru glumca. Radio je kao barmen i bio zaštitar da bi se prehranio dok je išao na audicije. Nakon nekoliko uloga u off-Broadway produkcijama, dobio je svoju prvu ulogu u TV seriji Moonlighting 1985. godine. Ova uloga mu je donijela popularnost i nominaciju za nagradu Emmy.

Nakon uspjeha s Moonlightingom Willis se okrenuo filmskoj industriji i 1988. godine glumio je u kultnom akcijskom filmu Die Hard koji je postao veliki hit i pretvorio ga u možda i vodećeg akcijskog junaka u Hollywoodu. Kasnije je glumio u nastavcima Die Hard 2: Die Harder, Die Hard with a Vengeance, Live Free or Die Hard i A Good Day to Die Hard.

Willis je također glumio u drugim filmskim žanrovima, uključujući komedije poput Look Who's Talking i The Whole Nine Yards, drama poput Pulp Fiction i The Sixth Sense te znanstveno-fantastične filmove poput The Fifth Element.

Uspješan producent i redatelj

Iako je Willis poznat po svojim akcijskim ulogama, poznat je i po svojoj sposobnosti da preuzme složene likove u dramama i trilerima. Recimo, 1999. godine glumio je u The Sixth Sense, u kojem je impresionirao kritičare i publiku svojom izvedbom. Willis je također glumio u drugim uspješnim filmovima kao što su Armageddon, Unbreakable, Sin City, Red i Moonrise Kingdom.

Willis se istaknuo i kao producent i redatelj. Bio je producent nekoliko uspješnih filmova, uključujući The Sixth Sense i The Whole Nine Yards, a režirao je nekoliko epizoda serije Moonlighting.

Obiteljski čovjek i humanitarac

Willis je imao nekoliko brakova, uključujući brak s glumicom Demi Moore s kojom ima tri kćeri. Trenutno je u braku s Emmom Heming s kojom ima dvije kćeri.

Uz uspješnu karijeru i obitelj, Willis je poznat i po svom humanitarnom radu. Aktivan je u dobrotvornim organizacijama poput Children's Hospice and Palliative Care Coalition koja se bavi pružanjem pomoći obiteljima s bolesnom djecom. Također podržava End Gun Violence inicijativu koja se bori protiv oružanog nasilja u Sjedinjenim Državama.

Borba s teškom bolesti

Međutim, Willis je prije otprilike godinu dana naglo morao prekinuti karijeru zbog teške bolesti. Nakon što je obitelj Brucea Willisa u ožujku 2022. objavila da je glumcu dijagnosticirana afazija i da će se povući iz glume, nedavno je otkriveno da je glumcu postavljena nova dijagnoza te da boluje od demencije.

"Otkako smo objavili Bruceovu dijagnozu afazije u proljeće 2022. godine, Bruceovo stanje je napredovalo i sada imamo specifičniju dijagnozu: frontotemporalna demencija (poznata kao FTD). Nažalost, problemi s komunikacijom samo su jedan od simptoma bolesti s kojom se Bruce suočava. Iako je ovo bolno, pravo je olakšanje konačno imati jasnu dijagnozu", napisala je njegova obitelj u izjavi na web stranici Udruge za frontotemporalnu degeneraciju.

"Dajte nam prostora"

Willis se nakon dijagnoze potpuno povukao iz javnosti i tek je nedavno prvi put snimljen vani u društvu prijatelja, dok je bio na kavi. Willisa su tada snimili paparazzi i pritom mu nešto dobacivali, ali srećom prijatelji su ga zaštitili i nije nastao veći problem. Njegova je supruga Emma kasnije javno apelirala da se glumca ostavi na miru kada je vani u društvu obitelji ili prijatelja.

"Svim fotografima i ljudima koji snimaju, koji pokušavaju dobiti ekskluzivne slike mog supruga, držite distancu. Znam da vam je to posao, ali molim vas da prestanete vikati na mog muža, prestanite ga ispitivati kako mu je i izvikivati njegove rečenice iz filmova... Nemojte to raditi", upozorila je Emma.

"Dajte njemu prostora, dajte i nama prostora da ga odvedemo sigurno od točke A do točke B", zaključila je Willisova supruga. Willis danas živi sa suprugom Emmom i mlađim kćerima Mabel Ray i Evelyn Penn, a navodno su s njim stalno i njegove starije kćeri Tallulah, Scout i Rumer, kao i bivša žena Demi Moore.

Pročitajte više