Bio je velika zvijezda, žene su ga obožavale, a danas zbog teške bolesti jedva govori

Foto: Guliver Image/X17, press

PRIJE nešto više od dva mjeseca novinarka New York Timesa Taffy Brodesser-Akner u Los Angelesu je razgovarala s jednom od najvećih zvijezda osamdesetih i devedesetih Valom Kilmerom koji je zbog teške bolesti (raka grla) u posljednjih desetak godina gotovo u potpunosti nestao.

Podvrgnut je traheostomiji, zbog čega jedva priča, a novinarki je rekao da su naporne vježbe koje je radio tijekom studiranja na Juilliardu jedini razlog zbog kojeg njegovi sugovornici uopće razumiju ono što govori. Kako kaže, vježbe je u to vrijeme mrzio, ali mu danas itekako pomažu.

Sudbonosne odluke

Tvrdi da sve priče u njegovu životu imaju tračak kismeta. Primjerice, kada je 1994. otputovao u Afriku, odlučio je jedno jutro provesti istražujući pećine u kojima žive šišmiši. Istog tog dana nazvao je svog agenta koji ga je tjednima pokušavao dobiti ne bi li mu ponudio ulogu Batmana.

Samo nekoliko dana prije nego što je upoznao svoju (sada bivšu) suprugu Joanne Whalley, sanjao je da je upoznao ženu svog života i čim se probudio, napisao je poemu Tek smo se upoznali, ali molim te, udaj se za mene. Nedugo nakon toga u Londonu je pogledao predstavu u kojoj je glumila Whalley. Bio je toliko opčinjen njome da ju je poslije predstave pratio do puba, ali budući da mu je ovo praćenje djelovalo pretjeranim, odlučio joj je ne pristupiti.

Dvije godine kasnije sudbina ih je spojila u filmu Willow i vjenčali su se.

Što se dogodilo i tko je on

Danas s prijateljem i poslovnim partnerom Bradom Koepenickom vodi holivudski kreativni inkubator gdje se okuplja šarolika skupina umjetnika koji surađuju uz pomoć novih tehnologija i rade na projektima svih vrsta. Namjera je isprva bila da se inkubator nalazi na njegovom ogromnom ranču u New Mexicu, ali Kilmer je imanje izgubio tijekom krize 2008.

"Ideja je stvoriti vrstu života koja je aktivna. Aktivna, živa. Želim osjetiti koliko je živa. Da, osjetiti elektricitet", govori Kilmer.

Nedavno je objavio i svoj memoar I'm Your Huckleberry koji je u travnju završio na vrhu liste bestselera, a namjeravao je na festivalu SXSW prikazati i svoj kratki animirani film koji je posveta osnivačici sljedbe Kršćanska znanost Mary Baker Eddy, kojoj Kilmer cijelog života pripada.

Autobiografija će mnogima pomoći da shvate ne samo što se dogodilo nekad slavnom glumcu već i tko je on.

Od odličnog glumca do zvijezde

Njegov prvi film bila je kultna parodija Top Secret! iz 1984. u kojem je pokazao ne samo pristojne glumačke vještine (koliko god je to moguće u filmovima ove vrste) nego još bitnije, neupitni plesački i pjevački talent.

Doduše, ovo nije bio tip filmova o kojima je sanjao studirajući na Juilliardu gdje se pojavljivao, pa čak i pisao predstave.

No, uspjeh u Top Secretu donio mu je ulogu u filmovima Real Genius i Slab Boys, ali pravi uspjeh došao je tek 1986. kada se uz Toma Cruisea pojavio u hitu Top Gun gdje je zaigrao Icemana.

Nakon toga svi su znali tko je Val Kilmer iako je u filmu izgovorio jedva 20 riječi. I dok bi mnogi glumci s takvom ulogom bili tek slabo vidljiva podrška Cruiseu, Kilmer je učinio ono što mu je oduvijek išlo od ruke - stvorio je nešto ni iz čega. Sporednom liku (doduše, glavnom sporednom liku) dao je mnogo toga što se nije nalazilo u scenariju i pretvorio Icemana u nezaboravnog lika i ikonu 80-ih.

Uslijedili su Willow, Kill Me Again i izvanredni The Doors Olivera Stonea u kojem je imao jednu od najboljih uloga karijere. Koristeći Metodu, savršeno je utjelovio frontmena kultne grupe, a za potrebe filma otpjevao je i sve pjesme. Nakon toga ponovno je oduševio u Tombstoneu glumeći Doca Hollidaya.

To je bilo vrijeme kada je njegova karijera pošla u pogrešnom smjeru. Kao jedan od holivudskih ljepotana koji nije imao problema s tim da se razgoliti za potrebe filma i pokaže isklesano tijelo, Hollywood je u njemu prepoznao potencijal za novu zvijezdu, a to znači i velik broj uloga u blockbusterima koji zadovoljavaju financijske, ali ne nužno glumačke i umjetničke apetite.

Batman Forever, The Island of Dr. Moreau i The Saint njegovi su sljedeći projekti i najblaže rečeno, radi se o lošim filmovima. Kilmer je posao odradio odlično, ali loše scenarije i redateljske odluke ništa nije moglo spasiti.

Iste godine kada je prihvatio ulogu Batmana pojavio se i u posljednjem kvalitetnom i uspješnom filmu karijere, odličnom Heatu s De Nirom i Pacinom. Nakon 1995. prošlo je 11 godina do solidnog, ali nezapaženog Kiss Kiss Bang Bang.

Problemi na snimanju

No, izbor uloga nije bio jedini problem. U medije su procurile informacije o tome da se na setu ponaša kao diva, neprestano se žali, postavlja nemoguće zahtjeve, bezobrazan je prema kolegama i ostalim ljudima na snimanju. Doduše, problemi su se pojavljivali i ranije, ali javnost ga nije doživljavala kao bahatu zvijezdu.

Na snimanju The Doorsa neprestano se svađao s redateljem i u žaru glume bio je agresivan prema ženi s kojom je glumio tijekom audicije. Sve je završilo nagodbom, a postoje i druge verzije te priče pa neki govore da je glumica bila agresivna prema njemu ili da su se oboje zanijeli.

Joel Schumacher, koji je režirao Batman Forever, u jednom ga je intervjuu nazvao "psihotičnim", što objašnjava i razlog zašto se Kilmer nije pojavio u sljedećem nastavku. I dok Kilmer tvrdi da ga je Clooney zamijenio zbog obaveza na snimaju The Sainta, drugi smatraju da je odnos sa Schumacherom bio glavni problem.

Problemi su se javili na snimaju The Island of Doctor Moreau kada je Kilmer, navodno, cigaretom opekao jednog od kamermana. On tvrdi da je sve bila nezgoda: "Kakav bi čovjek išao čikom paliti kolegu s kojim provodi 15 sati dnevno, često na manje od metar udaljenosti? Ludosti."

Uloge koje su mu nuđene od kraja devedesetih nadalje bile su daleko od onoga što je želio. Jedna od najvećih zvijezda odjednom kao da je postala radioaktivna. Nije znao što treba učiniti, a čak i ako bi dobivao dobre ponude, prečesto se radilo o ispraznim ulogama koje je odbijao. S druge strane, one koje je prihvaćao teško bismo mogli nazvati "pravim glumačkim zalogajima".

On je pak neprestano tvrdio da mu slava nije prioritet, već da želi biti poznat kao karakterni glumac. Iz intervjua se često znao izvući zaključak da je pomalo ljubomoran na kolegu Toma Cruisea kojem je nakon Top Guna karijera eksplodirala, a popularan je i danas.

Možda je problem u izboru uloga, a možda u tome da Kilmer zapravo nikada nije bio materijal za filmsku zvijezdu. On je bez ikakve sumnje talentiran, ali devedesete su donijele hrpu uloga normalnih likova u neobičnim situacijama, a on se ili nije pronalazio u ulogama običnih likova, ili mu uloge običnih likova zbog izgleda nisu ni nudili.

U isto vrijeme bilo je i prekasno da promijeni smjer karijere jer do devedesetih se već naučio na život zvijezde i nije mu padalo na pamet raditi ogromne zaokrete iako tvrdi da nikada nije želio biti dio mašinerije.

Telefon je prestao zvoniti

U trenutku kada je shvatio koliko je nezadovoljan pozicijom, bilo je prekasno. Pokušao je svoje umjetničke apetite zadovoljiti drugim vidovima umjetnosti. Prihvaćao je loše uloge kako bi mogao skupiti dovoljno novca da održi svoj ranč u Santa Feu, ali onda je došla 2008. Izgubio je ne samo status u Hollywoodu već i ranč koji je prodao u pola cijene: "Izgubio sam dom kao i milijuni drugih ljudi. Bilo je užasno."

Problem s izborom uloga riješio se tako da nitko više nije želio raditi s njim. Holivudsko pravilo koje mnogi zaboravljaju je da uloge često ne idu samo najtalentiranijima već ljudima s kojima je lako raditi i nisu šupci na snimanju. Telefon je prestao zvoniti, a Kilmer je postao holivudska persona non grata.

Odlučio je ne ispričati se, već pokušati objasniti zašto se tako ponašao: "Svatko mora raditi na vlastitom iskupljenju, kako živjeti i prema kojim pravilima. Otkrio sam da je dio zbog kojeg najviše žalim onaj u kojem sam nekoga povrijedio u procesu."

Do 2014. živio je život kakav je želio. Nije bio vezan ugovorima za filmove u kojima nije želio biti, imao je novaca, kuću u Malibuu, djeca su živjela nedaleko i napokon je mogao raditi ono što želi, a to su kratki animirani film i predstava o Marku Twainu u kojoj je igrao sve dok je bio u stanju.

Bolest koja je sve promijenila

Prvi problemi pojavili su se 2014. kada je, gostujući u Nashvilleu sa svojom predstavom, osjetio da teško guta. Otkazao je nastupe i odlučio se pozabaviti simptomima koje je već dugo osjećao. Nekoliko se puta u Malibuu probudio u lokvi vlastite krvi, a doktor ga nije iznenadio rekavši mu da se radi o karcinomu.

On je lijek za rak pokušao pronaći u vjeri, ali supruga i djeca nisu mu to dopustili jer bolest je nemoguće izliječiti molitvom. Popustio je: "Nisam želio iskusiti njihov strah koji je bio dubok. Trebao sam na liječenje, ali nisam želio bez njih."

Iste je godine imao operaciju, a uslijedile su i kemoterapija i radijacija, nakon čega je uokolo počeo hodati sa šalovima kako bi prikrio tragove traheostomije. Priču o raku negirao je u medijima, ali svima je bilo jasno o čemu se radi.

Danas to objašnjava: "Govorio sam da nemam rak jer nisam imao rak. Rekli su mi da negiram da imam rak i kada bi me pitali, rekao bih im da nemam jer sam tada već bio operiran" te dodaje: "Molio sam i to je bila moja terapija, a ovo na grlu je posljedica radijacije i kemoterapije, ne raka. Molitva me liječila, a medicina me ozlijedila. To je tretman koji mi je izazvao patnju."

Danas, u 62. godini, izgleda sve bolje i dalje se hrani preko cjevčice i čeka dan kada će ponovno moći jesti normalno. Tvrdi da će tada izgledati kao Orson Welles.

Što se karijere tiče, ove je godine snimio već pet filmova,  a pojavit će se i u novom Top Gunu iako o njemu ne smije previše pričati. Rekao je samo da je u filmu i da su ovog puta on i Maverick prijatelji. 

Pročitajte više