Bolest Kawasaki zahvatila sina pjevačke zvijezde iz Backstreet Boysa

BAYLEEU LITTRELLU, najmlađem sinu Briana Littrella, zvijezde iz skupine Backstreet Boys, dijagnosticirana je rijetka bolest zvana Kawasaki, odnosno Kavasakijeva bolest. Brian i njegova supruga Leighanne dječaka su hitno odvezli u dječju bolnicu Scottish Rite u Atlanti. Doktor je šestogodišnjaku uzeo uzorak krvi i nakon pregleda cijelog tijela dijagnosticirao upravo bolest Kawasaki.

Baylee pod strogim nadzorom

"Za bolest uzorkuje upalu u koronarnim arterijama kao i u ostalim manjim žilama. Nažalost, Bayleejeve arterije su već zahvaćene tom bolesti, intravenski je već primio imunoglobulin, što bi u arterijama trebalo smanjiti upalu. Baylee će biti pod strogim nadzorom narednih šest tjedana, a na njega će posebno paziti dječji kardiolog kako bi bio siguran da liječenje ide u pravom smjeru", rekao je Brian Littrell.

Kavasakijeva bolest je prvi put opisana 1967.godine od strane japanskog pedijatra Tomisakua Kawasakija. Izdvojio je skupinu djece s temperaturom, osipom po koži, konjunktivitisom, enantemom (crvenilo grla i sluzokože u ustima), natečenim rukama i stopalima, te uvećanim limfnim čvorovima na vratu, koja su ranije imala problema s limfnim žlijezdama. Nekoliko godina kasnije, kod istih bolesnika dokazane su komplikacije na srcu, kao što su aneurizme na srčanim arterijama.

Druženje s doktorima do kraja života

80 do sto posto oboljelih mlađi su od pet godina, a uzrok pojave dosad nije točno dokazan. Smatra se da su velikim dijelom zaslužne razne infekcije, a bolest započinje jako visokom temperaturom koja traje do pet dana. Kad je oboljeli već u visokom stadiju bolesti, nad njim se bdije dan i noć kako ne bi došlo do zatajenja srca ili slično. Djeca kod koje se razvila bolest koronarne aneurizme s doktorima će se morati konzultirati gotovo cijeli život, pogotovo u doba adolescencije ukoliko se žele baviti nekim sportom, jer takva djeca imaju ograničenu mogućnost fizičkog napora i kretanja. Od ove bolesti češće obolijevaju dječaci nego djevojčice, a u 2008. godini je u SAD-u zabilježeno oko tri tisuće slučajeva oboljelih.

L.V.
Foto: AFP

Pročitajte više