Borat i dalje prkosi kazahstanskim vlastima

BRITANSKI komičar koji kao Kazahstanac Borat u svojim intervjuima zbija seksističke i rasističke šale, odgovorio je na prijetnje kazahstanskih vlasti sudom pozdravljajući taj potez u svom satiričnom stilu.

Sacha Baron Cohen, koji glumi šaljivog kazahstanskog reportera u svojoj emisiji "Da Ali G Show" izazvao je ovog mjeseca kazahstansko ministarstvo vanjskih poslova tijekom nastupa na godišnjoj dodjeli MTV-evih glazbenih nagrada.

Tada je ubijanje pasa u Kazahstanu prikazao kao zabavu, a za svoju suprugu rekao da ne može napustiti Kazahstan jer je žena.

Ministarstvo vanjskih poslova smatra da je njegovo ponašanje neprihvatljivo i ne isključuje mogućnost da Cohen možda dobiva političke instrukcije kako bi ocrnio ugled Kazahstana.

Odgovarajući na taj izazov kao Borat, Cohen, inače Židov, izjavio je: "Nemam nikakve veze s gospodinom Cohenom i potpuno podupirem namjeru svoje vlade da tuži tog Židova".

"Od 2003. godine, Kazahstan je civilizirana zemlja, kao i svaka druga zemlja na svijetu", odgovorio je na svojoj web stranici www.borat.kz.

"Žene se danas mogu voziti unutar autobusa, homoseksualci više ne moraju nositi plave šešire, a donja granica za stupanje u brak je podignuta na osam godina", rekao je Cohen.

Jedan zapadni diplomat izjavio je u Almatyju, najvećem gradu te srednjoazijske države, kako djelomično razumije kazahstanske vlasti koje žele istjerati stvari na čistac.

"Krivi su i ako reagiraju i ako ne reagiraju", rekao je. "Jednostavno nemaju sreće što se namjerio baš na Kazahstan", dodao je zapadni diplomat.

Pročitajte više