Brazilski svećenik letio zavezan za 1000 balona i umro, našli ga mjesecima kasnije

Screenshot: YouTube

BRAZILSKI svećenik Antonio de Carli letio je preko oceana tako što se zavezao za tisuću balona napunjenih helijem. Ovim potezom je htio prikupiti novac za kapelicu za kamiondžije u svojoj župi. Na putovanje je krenuo iz brazilskog grada Paranagua 20. travnja 2008. Na sebi je imao kacigu, termo odijelo i vodootporni kombinezon, a bio je pričvršćen za padobran i 1000 balona. 

Htio je oboriti rekord od 19 sati leta balonima. Bio je iskusan padobranac, prošao je obuku preživljavanja, tako da nije bio početnik. Ovo mu je bio drugi put da leti zavezan balonima. U siječnju 2008. se zavezao za 600 balona i otišao na četverosatno putovanje. Tada je poletio iz grada Amperea i sigurno je sletio u Argentinu.

Tijekom svog drugog leta balonima De Carli je sa sobom imao GPS uređaj za praćenje i radio je sve kako bi obavijestio kontrolu zračnog prometa o svom položaju. Međutim, osam sati nakon polijetanja nestao je s radara. Zrakoplovi, helikopteri i spasilački timovi tražili su svećenika uzduž i poprijeko, ali bezuspješno.

Dva dana kasnije nekoliko balona viđeno je u moru u blizini njegove posljednje kontaktne točke, ali njega nije bilo. Njegovo tijelo pronađeno je nekoliko mjeseci kasnije, u srpnju, a DNK testovi potvrdili su da riječ o De Carliju.

"Bili smo gotovo sigurni da je to svećenik zbog raznih elemenata, poput odjeće i materijala korištenog u putovanju balonom. DNK je samo potvrdio naše sumnje", rekao je šef policije Macaea Daniel Bandeira.

Pročitajte više