Brijete intimnu zonu i nosite uske hlače? Liječnici imaju loše prognoze za vas

Foto: 123RF

ŽENE koje briju ili depiliraju voskom pubičnu zonu vjerojatnije će patiti od kroničnih bolova u genitalnom dijelu, tvrde znanstvenici.

Osim toga, uske hlače mogu dovesti do vulvodinije, dugoročnog neočekivanog bola stidnice, vanjskog dijela genitalija.

Stručnjaci tvrde da depilacija genitalnog područja izlaže kožu trenju, što dovodi do komplikacija poput oticanja tog područja.

Uska odjeća, pak, dovodi do infekcija i bakterijske vaginoze koje uzrokuju bolove.

Znanstvenici sa sveučilišta u Bostonu u svoje su istraživanje uključili 434 žene u dobi između 18 i 40 godina. Polovica njih požalila se na bolove u genitalijama, a pokazalo se da one koje depiliraju intimno područje imaju 74 posto veće šanse da osjećaju bolove od onih koje to ne čine. Nošenje uskih hlača četiri ili više dana u tjednu udvostručuje rizik od pojave bolova.

"Povećanjem učestalosti uklanjanja stidnih dlaka, osobito kod adolescentica, mikroozljede na tom osjetljivom području mogu dovesti do imunološko-upalnih komplikacija", tvrdi istraživač, doktor Bernard Harlow.

Vulvodinija je kronično (dugotrajno) stanje bola koje uzrokuje neugodan osjećaj u području vulve, odnosno genitalija vidljivih izvana, uključujući stidne usne i klitoris. Pretpostavlja se da pogađa jednu od šest žena. Može uzrokovati osjećaj žarenja i bola koji se mogu pogoršati kad žena dotakne kožu ili sjedne. Vulvodinija nije zarazna, nije znak loše higijene i nije povezana s rakom.

Pročitajte više