Umrla je, a nitko nije znao: Tužan kraj britanske Marilyn Monroe o čijim je grudima pričao svijet

Foto: Guliver Image/Getty Images/YouTube

NORMA ANN SYKES, poznatija pod imenom Sabrina, bila je britanski odgovor na najpoznatiju plavušu svih vremena, Marilyn Monroe.

Rođena je u Stockportu u svibnju 1936. godine u skromnoj obitelji, ali oduvijek je pucala visoko. Nije bila pretjerano talentirana niti kao pjevačica niti kao plesačica pa niti kao glumica, a često su je prozivali "glupom plavušom" u politički ne pretjerano korektnim 1950-im godinama 20. stoljeća.

U djetinjstvu je oboljela od reumatske groznice i dječje paralize te je dugo vremena provela u bolnici. Nakon jedne od niza operacija, strahovalo se i da će joj morati amputirati nogu, a tad je dobila i ožiljke koje je nosila cijeli život. Kako bi obnovila mišiće, svakodnevno je plivala i dnevno bi preplivala i više od kilometra. Tad je razvila i privlačnu figuru zbog koje je uskoro počela privlačiti pažnju javnosti.

Iz Stockporta se s roditeljima preselila u Blackpool kad je imala 12 godina, a sa 16 je otišla u London kad je postala svjesna svog izgleda. Poprsje joj je bilo obujma većeg od 100 centimetara, a u struku je imala samo 45 i nije dugo trebalo da skromna djevojka shvati da je upravo to njezina ulaznica u svijet šoubiznisa o kojem je sanjala od djetinjstva. 

Snimila je nekoliko golišavih editorijala, od kojih su mnogi (na njezino iznenađenje) prošli nezapaženo, a zatim se 1955. godine uspjela probiti na televizijski ekran. Platinasto plave boje kose i u veoma uskoj, izazovnoj odjeći, 16 tjedana je nastupala u emisiji "Before Your Very Eyes" i postala prva žena u Britaniji koja je na televiziji pokazala dekolte. U emisiji je veoma rijetko govorila i uglavnom je puštala suvoditelju Arthuru Askeyju da se šali na račun njezina izgleda.

Daily Mail piše da je upravo tad i dobila nadimak Sabrina, po istoimenom filmu iz 1954. godine s Humphreyjem Bogartom i Audrey Hepburn. Askey je kasnije u svojoj autobiografiji napisao: "Imao sam ideju da na set dovedemo 'glupu plavušu', imali smo brojne audicije i pronašli smo savršenu ženu u Normi Skyes. Imala je lijepo lice i tijelo, međutim nije znala ni pjevati, ni plesati pa čak ni hodati ispravno."

Međutim, dok su je suradnici i TV kolege gledali svisoka, Sabrina je postajala sve popularnija te je počela primati tisuće pisama fanova tjedno. Na njenim gostovanjima pojavljivale su se tisuće ljudi koji su je željeli vidjeti pa se tako tijekom njenog gostovanja na otvorenju jedne prodavaonice pojavilo čak 4000 ljudi, a ona je za nastup dobila 100 funti. Obožavatelji su često doslovno trgali haljinu s nje kako bi je dotaknuli, a ona se u javnosti počela pojavljivati sve provokativnije odjevena.

Osigurala je svoje poprsje na 100.000 funti, a vozila je Cadillac na čijim je tablicama pisalo "241" u znak obujma njenog poprsja (41 inč). Počela je dobivati manje uloge u brojnim britanskim filmovima, a zatim se preselila u SAD gdje je nastupala kao plesačica i družila se najvećim zvijezdama tadašnjeg doba poput Elvisa Presleyja i Franka Sinatre. Navodno se 1959. godine u jednom TV studiju družila čak i s Fidelom Castrom, kojeg je oduševila.

Bila je veoma popularna i u Australiji pa ju je tijekom posjeta Perthu na aerodromu dočekalo 10.000 ljudi. Ipak, odlučila je ostati u SAD-u gdje se udala za ginekologa Harryja Melsheimera. On je bio veoma bogat pa su kao bračni par posjedovali jahtu i brojne sportske automobile te su živjeli u luksuzu.

Međutim, najveću grešku za svoju karijeru napravila je kad je posjetila Kubu kao gošća Fidela Castra, tada su je američki mediji razapeli i odlučili potpuno ignorirati. 

1977. godine raspao joj se i brak pa se preselila u malenu kuću u sjevernom Hollywoodu, gdje je živjela veoma skromno. Od javnosti je skrivala i kronične probleme s leđima koje je imala zbog bujnog poprsja. Nakon jedne operacije je čak i  tužila kirurga koji ju je operirao te se nakon toga poputno povukla iz javnog života i nastavila živjeti u potpunoj sjeni.

U kasnijim godinama života postala je paraplegičarka te se njezina majka preselila u SAD kako bi se mogla brinuti o njoj. Nakon majčine smrti, o njoj se brinula skupina prijatelja.

Umrla je u studenom 2016. godine, no za njezinu smrt se saznalo tek prošlog tjedna. Preminula je u 81. godini života, zaboravljena od javnosti i nekadašnjih obožavatelja.

Pročitajte više