Britanska prva dama Samantha Cameron: Tetovirana buntovnica aristokratskog podrijetla

SUPRUGA novog britanskog premijera, Samantha Cameron, već je sada gotovo jednako popularna kao i on. "Nikada u britanskoj povijesti premijerova supruga nije imala toliku važnost za novu vladavinu kao što je ima Samantha Cameron u ovom trenutku", napisao je ugledni Guardian. Nova britanska prva dama uselila je u tradicionalnu premijerovu rezidenciju na Downing Street 10 i svojom je pojavom privukla više pažnje, nego David Cameron koji je držao prvi politički govor u ulozi predsjednika vlade.

Najbolja predstavnica "Novih Torijevaca"

U jednostavnoj, mornarski plavoj haljini koja joj je nenametljivo isticala njen trudnički trbuščić, izgledala je lijepo i elegantno, bez traga poslovne ukočenosti i pretjerane ozbiljnosti. Zanimljivo je da javnost nije nimalo zamjerila Samanthi što je, umjesto nekog britanskog modnog imena, odabrala haljinu mlade novozelandske kreatorice Emilije Wickstead koja studira dizajn u Londonu. Stil je oduvijek bio vrlo važan novoj britanskoj prvoj dami za koju se smatra da je najbolja predstavnica "novih Torijevaca".

"Prva dama britanske mode"

Sam Cam, kako je britanski mediji od milja zovu, ima 39 godina te je najmlađa prva dama u Britaniji u posljednjih 50 godina. Iako ima dvoje djece te u rujnu očekuje i treće, također ima i vrlo uspješnu poslovnu karijeru čime se razlikuje od uobičajenog, stereotipnog poimanja uzorne supruge Torijevca koja dane provodi u kuhinji ili vrtu. Britanski mediji već nazivaju prvi par "Britanskim Kennedyjima" jer su, poput njih, vrlo mladi i za razliku od vječno namrgođenog Gordona Browna, lijepo izgledaju. 



Tamošnje izdanje časopisa "Elle" već je proglasilo Samanthu "prvom damom britanske mode", a portal MyCelebrityFashion proglasio ju je najbolje odjevenom ženom u svjetskoj politici. Već pri prvom susretu s američkim predsjedničkim parom, za očekivati je da će mediji detaljno analizirati "modni okršaj" Michelle Obame i Samanthe Cameron. Supruga Francuskog predsjednika, Carla Bruni, već je prošla slično "natjecanje" i izjavila da joj je zlo od silnih usporedbi s prvim damama. S obzirom da je SamCam već godinama na čelu modne tvrtke tvrtke Smythson, očekuje se da će ona u svakom trenutku ponašati kao ambasadorica britanske modne industrije.

Izgubila najstarijeg sina Ivana

Iako je kći aristokrata, Sir Reginalda Adriana Berkeleyja Sheffielda, nije tipična predstavnica aristokracije niti joj je u životu uvijek teklo "med i mlijeko". Najstariji sin bračnog para Cameron, Ivan Cameron imao je cerebralnu paralizu i epilepsiju te je umro udobi od šest godina što je duboko pogodilo Davida i Samanthu. Par trenutno očekuje svoje četvrto dijete što je drugi put, nakon supruge Tonyja Blaira, da će se premijerskom paru roditi dijete. Samantha je tijekom svoje karijere dokazala je da osim što je "plemenitog podrijetla", ujedno zna i želi raditi. Od kad je došla na čelo kompanije Smythson, prije 14 godina, u potpunosti je preokrenula njene negativne trendove i pretvorila ju u jedan od najpopularnijih modnih brandova. Iako je imala mogućnost pohađanja najprestižnijih svjetskih internata, njen suprug ju je jednom opisao kao "vrlo nekonvencionalnu osobu, jer je pohađala 'redovnu školu'".

Sama vozi djecu u školu i ne voli politiku

Uvijek je bila na glasu kao buntovnica, družila se s poznatim britanskim glazbenikom Trickyem i tetovirala si je delfina na gležanj. Iznenadila je britansku javnost kada je u listopadu prošle godine došla na Torijevsku konvenciju u haljini trgovačkog lanca Marks & Spencer koja je koštala 65 funti te u cipelama modne kuće Zara. Dan nakon što je uselila u premijersku rezidenciju, viđena je kako sama vozi svoju djecu u školu i vrtić te, s osmjehom na licu, odlazi na posao. Riječ je o situaciji s kojom se svaka zaposlena Britanka može poistovjetiti što će joj zasigurno povećati popularnost. Stranački spin doktori sigurno su je uputili u to kakav imidž treba imati u javnosti, no sudeći prema izvještajima, SamCam zaista jest oličenje prosječne Britanke: prezaposlena majka koja sama obavlja sve svoje obaveze te je velika podrška svom suprugu, no ne voli razgovor o politici. "Ona nije udana za politiku, udana je za Davea", rekao je insajder iz nove britanske vlade što u potpunosti opisuje kakvu je novu prvu damu dobila Velika Britanija.

Pročitajte više