Brutalna scena seksa i rezanje spolnog organa iz "Antikrista" u istom rangu s "Brunom"?

BBFC, britanska organizacija koja je zadužena za cenzuriranje filmova, ovih je dana imala veliki propust, barem ako je vjerovati kritičarima i britanskim medijima. Naime, iako se u filmu "Antikrist" iz 2008. godine pojavljuje scena brutalnog seksa u kojoj su intimni dijelovi bili otkriveni, odnosno  samo zamagljeni, ona prema mišljenju BBFC-a nije dovoljno nasilna da bi bila izrezana iz konačne verzije. To je naljutilo kritičare s obzirom da se taj isti film svrstava u kategoriju preporučljivu za gledatelje starije od 18. godina, baš kao i komedija "Bruno".

Osim grubog seksa, u filmu je prikazana scena gdje mu supruga reže spolni organ škarama

Podsjetimo, film "Antikrist" počinje scenom usporenog seksa glavnog glumca Willema Dafoea i njegove supruge, koju je odglumila Charlotte Gainsbourg. Osim grubog seksa, u filmu je prikazana scena gdje mu supruga reže spolni organ škarama te ga netom prije seksa udara opekom po penisu, što je za razliku od cenzurirane scene rezanja uha u Tarantinovu filmu "Reservoir Dogs" potpuno prikazano.

"Punoljetne osobe su uostalom dovoljno odrasle da same mogu procijeniti što žele ili ne žele gledati"

Iako bi organizacija za cenzuru trebala izbaciti scene koje sadrže ilegalne materijale i štetne su za gledatelje, baš kao i nasilna scena seksa, oni odbacuju svaku činjenicu da "Antikrist" spada u tu kategoriju. "Film 'Antikrist' ne sadrži materijale koji su zabranjeni zakonom i koji bi mogli biti štetni za punoljetne osobe. Takve seksualno slikovite scene su već dugi niz godina dozvoljene od Uprave. Punoljetne osobe su uostalom dovoljno odrasle da same mogu procijeniti što žele ili ne žele gledati, odnosno da odluče što nije ilegalno i štetno za njih", izjavio je direktor BBFC-a, David Cooke.

Zanimljivo je da čak i redatelj filma, Lars Von Trier, priznaje da bi se film mogao svrstati u kategoriju pornografije i da su u filmu prikazane razne perverzije koje potiču na nasilje. Iako je publika prihvatila takvu vrstu nasilnih filmova, prisjetimo se samo velikog zanimanja za "Hostel" ili "Slagalicu strave", kritičari smatraju da je BBFC postao mnogo blaži nego što bi trebao biti. Dok su Terminatora 1985. godine mogli gledati stariji od 18., najnoviji nastavak istoimenog filma je ove godine dozvoljen djeci starijoj od 12. godina, što je velika razlika.

A.M.
Foto: The Sun, JLP

Pročitajte više