"Bunar za pakao": O najdubljoj rupi na svijetu lokalci pričaju jezive legende

Screenshot: Youtube

NAJDUBLJA umjetno stvorena rupa na svijetu nalazi se u Rusiji, u oblasti Murmansk, a duboka je 12,262 metra, odnosno nešto više od 12 kilometara. 

Izbušili su je ruski znanstvenici za vrijeme SSSR-a, a danas je zatvorena i prekrivena samo hrđavim metalnim poklopcem, a lokalno stanovništvo o njoj prepričava jezive legende. 

Bušenje je počelo 24. svibnja 1970. s namjerom da se sazna što više o Zemljinoj kori. Tijekom 22 godine uspjeli su izbušiti do dubine od preko 12 kilometara, no 1992. su morali stati jer je temperatura na toj dubini iznosila 180 stupnjeva Celzijusovih, što je bilo više nego što su znanstvenici predvidjeli. 

Iako je rupa zatvorena debelim metalnim poklopcem (koji je zavaren) i njen promjer iznosi samo 23 centimetra, pa nitko u nju ne može slučajno upasti, lokalci pričaju kako iz nje čuju ljudske vriskove pa su je nazvali "bunarom za pakao". 

Rupa je dublja od najdublje brazde na svijetu (Marijanske brazde), čija se najdublja točka nalazi 11.034 metra ispod morske razine. Kad biste upali u nju, trebalo bi vam oko četiri minute padanja da dođete do dna. 

Pročitajte više