Carl Weathers je ulogu u Rockyju dobio nakon što je - uvrijedio Stallonea

Foto: Profimedia

GLUMAC Carl Weathers preminuo je mirno u snu u četvrtak u 77. godini. To je potvrdio njegov menadžer, a zatim i članovi obitelji.

"Duboko smo ožalošćeni jer javljamo da je Carl Weathers preminuo. Preminuo je mirno u snu u četvrtak, 1. veljače 2024. Carl je bio iznimno ljudsko biće koje je živjelo izvanredan život. Svojim doprinosom filmu, televiziji, umjetnosti i sportu ostavio je neizbrisiv trag i prepoznat je u cijelom svijetu i među generacijama. Bio je voljeni brat, otac, djed, partner i prijatelj", napisala je obitelj glumca.

Iz sporta se povukao zbog ozljede te je odlučio slijediti svoju strast - glumu

Weathers je rođen 14. siječnja 1948. godine. Bavio se raznim sportovima, uključujući nogomet, boks, hrvanje i gimnastiku. Na Državnom sveučilištu San Diego je igrao američki nogomet te je pomogao Aztecima da osvoje Pasadena Bowl 1969. godine. Godine 1970. potpisao je ugovor za Oakland Raiders kao slobodan igrač i igrao je u osam utakmica u NFL-u kao linebacker u dvije sezone. Zbog ozljede je napustio sport te je počeo glumiti.  Stekao je i diplomu iz kazališne umjetnosti.

Pojavio se u više od 75 filmova i TV emisija tijekom svoje 50-godišnje glumačke karijere. Weathers je prvo glumio male uloge u dva filma, Friday Foster i Bucktown, oba snimljena 1975. u režiji Arthura Marksa. Međutim, njegov veliki uspjeh dogodio se sljedeće godine kada su ga producenti Irwin Winkler i Robert Chartoff odabrali da glumi Apolla Creeda u filmu Rocky (boksačka legenda Ken Norton prvotno je odabran za ulogu, ali na kraju je ona otišla Weathersu).

"Carl nam je rekao kako je on pravi izbor za tu ulogu, a jedno je bilo sigurno – nije mu nedostajalo samopouzdanja", prisjetio se jednom prilikom Stallone.

Izvrijeđao je Stallonea i dobio ulogu u Rockyju

Nastavio je glumiti Creeda u tri druga filma o Rockyju, a neprijateljski odnos likova na kraju je prerastao u toplo prijateljstvo. Njegov lik također je oblikovao srž priče za hvaljeni Rockyjev spin-off Creed - u kojem glumi Michael B. Jordan kao Apollov tajni sin i boksač Adonis Creed.

Jednom prilikom je otkrio kako je dobio ulogu nakon što je izvrijeđao Stallonea i njegovu glumu.

"Čitali smo scenarij i nisam imao osjećaj da sam baš uspio, rekao sam da bi mi puno bolje išlo da nasuprot sebe imam pravog glumca te sam time uvrijedio glavnu zvijezdu filma, a nisam to znao ni namjeravao", rekao je. Stallone je smatrao da je to nešto što bi Creed rekao, a Weathers je dodao: "Ponekad su pogreške te koje ti donose posao." 

Glumio je u filmu Predator

Nakon Creedove smrti u Rockyju IV (1985.), Weathers se sastao s producentom Joelom Silverom i pristao igrati sporednu ulogu u Predatoru (1987.), akcijskom filmu s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi.

Sljedeće godine Silver je producirao Dynamite Jackson (1988.), prvu glavnu ulogu za Weathersa, ali je film propao na blagajnama i kritičari su ga osudili. Tijekom 1990-ih, Weathers je glumio u četiri dvosatna TV specijala In the Heat of the Night (1988.), koji su bili mnogo bolje prihvaćeni od kritičara i gledatelja.

Godine 1996. glumio je Chubbsa Petersona u blockbuster komediji Adama Sandlera Happy Gilmore. Vratio se svojim "akcijskim korijenima" u dva TV filma - Hulk Hogan: Assault on Devil's Island (1997.) i Shadow Warriors II: Hunt for the Death Merchant (1999.). Pojavio se i u spotu za pjesmu Liberian Girl Michaela Jacksona. 

Bio je nominiran za Emmyja

Bio je nominiran za nagradu Primetime Emmy za najboljeg gostujućeg glumca u dramskoj seriji za svoj rad u seriji The Mandalorian. Dao je glas Combat Carlu u filmu Toy Story 4 i glumio je fikcionaliziranu verziju sebe u seriji Arrested Development. Igrao je i glavnu ulogu u američkoj televizijskoj seriji Chicago Justice. Gostovao je i u jednoj epizodi SNL-a. 

Tri puta se ženio i razvodio

Iza sebe je ostavio sinove Jasona i Matthewa koje je dobio s bivšom suprugom Mary Ann Castle. Weathers se ženio i razvodio tri puta, s Mary Ann je bio od 1973. do 1983., Rhonom Unsellom od 1984. do 2006. i Jennifer Peterson od 2007. do 2009. godine.

Pročitajte više