Časna ukrala i prokockala oko 5 milijuna kn: "Nije ok da su svećenici bolje plaćeni"

Foto: St. James School

ČASNA sestra Mary Margaret Kreuper iz Los Angelesa osuđena je na godinu i jedan dan zatvora zbog optužbi za prevaru i pranje novca. Osamdesetogodišnjoj redovnici također je naloženo da plati ukupno 825.338 dolara kao povrat novca koji je pronevjerila dok je bila ravnateljica katoličke škole St. James u Torranceu u Kaliforniji.

Kreuper je u periodu od 2008. do 2018. godine pronevjerila nešto manje od 900 tisuća dolara (oko pet milijuna kuna), koje je trošila na kockanje i ostale osobne troškove. Krivotvorila je mjesečne i godišnje financijske izvještaje te novac s računa škole prebacivala na drugi račun iz kojeg su se odvajale naknade za troškove života redovnica koje su radile u školi, ali je određene iznose isplaćivala i sebi.

"Svećenici su bolje plaćeni"

"Zgriješila sam, prekršila sam zakon i nema isprike", rekla je Kreuper na suđenju, prenosi NY Post. "Jedna od stvari koje je rekla kada se prvi put suočila s nadbiskupijom LA-a, pa čak i prije nego što se policija uključila, bila je da je to učinila dijelom i zato što vjeruje da su svećenici bolje plaćeni od redovnica", rekla je državna tužiteljica Poonam Kumar.

Dok je Kreuper trošila školski novac, roditelji su i dalje morali uplaćivati 6000 dolara godišnje školarine.

"To je bila zloupotreba položaja. Ona je vodila školu u koju su ti roditelji odlučili poslati svoju djecu, i to ne samo zbog obrazovanja... Željeli su steći katoličko obrazovanje povezano s moralom i vrijednostima u koje su vjerovali i koje žive. To je ono što su tražili u školi. Dakle, postoji popriličan broj roditelja koji su jako uzrujani i očito se osjećaju prilično izdano. Bilo je roditelja koji su govorili o tome kako njihova djeca više nisu povezana s Crkvom", rekla je tužiteljica.

Inače, časna sestra je pokušala uništiti dokumente kad je pokrenuta revizija u školi. Kaznu od godinu dana počet će izdržavati od lipnja.

Pročitajte više