Charles godinama ima zdravstvene probleme: Otečeni prsti, slomio je ruku i rebro...

Foto: EPA/Profimedia

Kralju Charlesu III. dijagnosticiran je rak tijekom njegovog nedavnog liječenja povećane prostate. Iz Buckinghamske palače nisu naveli o kakvom se raku radi (nije riječ o raku prostate), a kažu kako je kralj danas započeo s "redovitim tretmanima". Dodali su kako je kralj "i dalje potpuno pozitivan u pogledu liječenja i raduje se povratku na punu javnu dužnost što je prije moguće".

Daily Mail podsjetio je na Charlesovu izjavu iz 2018. godine kada je pred okupljenima u Brisbaneu rekao: "Ne znam za vas, ali dijelovi mene neprestano otpadaju." Kralj se i ranije borio s raznim zdravstvenim problemima. Princ Harry je u svojim memoarima napisao da se njegov otac neprestano borio s bolovima u vratu i leđima.

S bolovima u leđima Charles se bori od 1990., a 1993. stanje se pogoršalo nakon što je pao s konja. Liječnik ga je tada upozorio da bi trebao prestati sudjelovati u natjecateljskim utrkama kako mu se zdravlje ne bi još pogoršalo. 

Otečeni prsti

Također, Charles godinama privlači pažnju crvenim i otečenim prstima. Medicinski stručnjak Chun Tang za Daily Mail je objasnio koji su mogući medicinski razlozi koji uzrokuju otečenost prstiju.

"Otečeni prsti često mogu biti simptom zadržavanja vode, što može biti uzrokovano brojnim zdravstvenim problemima. Ovo stanje nastaje zbog upale i može biti posljedica artritisa, višestrukih bakterijskih infekcija ili čak tuberkuloze. Ostale mogućnosti uključuju visoke razine soli, alergijske reakcije, nuspojave lijekova, ozljede i autoimune bolesti", objasnio je.

Prema Howardu Hodgsonu, autoru knjige Charles, The Man Who Will Be King, čak se i Charles našalio na vlastiti račun u pismu prijatelju nakon rođenja princa Williama. "Ne mogu vam opisati koliko sam uzbuđen i ponosan. On stvarno izgleda iznenađujuće privlačno i ima kobasičaste prste baš kao što su moji", navodno je napisao. Međutim, Charles nikad nije otkrio o čemu je riječ.

Inače, ovo se stanje u medicini naziva daktilitis, a riječ je o oteklini koja zahvaća prste na rukama i nogama.

Uklonjena mu izraslina s lica, slomio desnu ruku

Osim toga, kralj Charles je 2008. godine imao manji zahvat. Tada mu je s lica uklonjena izraslina za koju je rečeno da nije bila kancerogena, prenosi Daily Mail. Charles je tada viđen s flasterom na desnoj strani lica, no palača nije objavila detalje operacije, koju su opisali kao "manji kirurški zahvat".

Također, Charles je 1990. godine slomio desnu ruku nakon pada s konja. Glasnogovornik Buckinghamske palače kraljevu je ozljedu tada opisao kao "gadan prijelom".

Charles je tada tijekom utrke izgubio ravnotežu i pao na pod, a konj ga je nogom udario u ruku. Proveo je tri noći u bolnici, no ozljedu nije shvaćao ozbiljno, već ju je nazvao "glupom". Međutim, rana mu nije dobro zacijelila pa je nakon tri mjeseca ponovno morao na operaciju te je proveo tjedan dana u bolnici.

Godine 2001. Charles je u Derbyshireu opet pao s konja te je iščašio rame - barem je tako mislio. U obližnjoj bolnici rendgenska snimka otkrila je da je zapravo slomio malu kost na rubu lopatice. "Dobro je. Bila je to lakša ozljeda i jednostavno je nezgodno, to je sve. Ništa ga ne boli", izjavio je tada glasnogovornik palače.

Operacija koljena, ogrebana rožnica...

Charles je 1998. operirao i desno koljeno jer je imao oštećenu hrskavicu zbog posljedica planinarenja, skijanja... Nekoliko godina ranije imao je istu operaciju i na lijevom koljenu. Nakon operacije kralj je hodao pomoću štapa, koji je odbacio samo dva dana kasnije iako su mu njegovi pomoćnici savjetovali drugačije. U padu s konja Charles je iste godine slomio i rebro.  

Zbog još jednog pada s konja 2001. godine Charles se onesvijestio nakon udarca glavom i bio je u velikoj opasnosti sve dok bolničar nije uletio na teren. Kralja su tada iznijeli na nosilima, a neki su kasnije priznali da su mislili da je mrtav.

Operacija kile

Charles je operirao kilu u ožujku 2003., koja je navodno bila uzrokovana ozljedom u vrtu od rada na imanju Highgrovea. Charles je, prema pisanju britanskih medija, nakon operacije trpio teške bolove, zbog čega je otkazao svoj godišnji odmor, odnosno skijanje.

Imao je kralj i nezgodu s okom. Naime, 2001. godine pilio je granu sa stabla na svom imanju u Gloucestershireu te mu je u oko upala piljevina, koja mu je ogrebala rožnicu i privremeno utjecala na vid. Charles je posjetio liječnika koji mu je rekao da bi se trebao odmarati i ne naprezati oko barem jedan dan.

Nedavno je podvrgnut operativnom zahvatu zbog proširene prostate

Pročitajte više