Velike promjene očekuju kraljevsku obitelj nakon što Charles III. sjedne na tron

Foto: EPA

BOŽE, čuvaj Kraljicu, živio Kralj. Drugo elizabetansko doba je završilo i kraljevska obitelj sada će se ponovno okupiti oko novog monarha na početku sljedeće ere britanske povijesti. CNN donosi pregled onoga što će se promijeniti za svakog od članova kraljevske obitelji.

Charles, šef države

U trenutku smrti Elizabete II., njezino najstarije dijete, Charles, automatski je postalo monarh. Kao suveren odlučio je uzeti ime kralj Charles III. Sva prava i odgovornosti krune sada pripadaju kralju Charlesu III.

On postaje šef države ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, već i u 14 drugih država Commonwealtha, uključujući Australiju i Kanadu. Postat će vođa Commonwealtha koji okuplja 56 članica, iako to nije nasljedna pozicija. Čelnici Commonwealtha dogovorili su se o njegovom nasljeđivanju na sastanku u Londonu 2018. godine.

Postao je vrhovni zapovjednik britanskih oružanih snaga, šef pravosuđa i državnih službi, a vrhovni je guverner Engleske crkve. On je Fount of Honour (izvor časti), što znači da će se sve počasti, poput viteških naslova, odsad dodjeljivati u njegovo ime.

Ujedinjeno Kraljevstvo nema kodificirani ustav, tako da je uloga monarhije definirana konvencijom, a ne zakonom. Kralj je dužan ostati politički nepristran, što znači da će se naći pod povećalom ako nastavi izražavati stavove po kojima je poznat.

Charles, javna osoba

Zagovarao je alternativne lijekove i tehnike organskog uzgoja. Godine 1984. udario je na "staklene panjeve i betonske tornjeve" moderne arhitekture. Proveo je desetljeća upozoravajući na opasnosti klimatskih promjena. U takozvanim memorandumima "crnog pauka", Charles je pitanja koja ga zabrinjavaju iznio izravno ministrima.

U BBC-jevom dokumentarcu kojim je obilježen njegov 70. rođendan, Charles je priznao da je uzburkao duhove svojim prošlim intervencijama. Ali obećao je da se neće miješati u kontroverzna pitanja nakon što postane suveren, rekavši da će djelovati unutar "ustavnih parametara".

Elizabeta je ostala "iznad politike" i nikada se ni na koji način nije izjašnjavala ni o jednom pitanju te je zbog toga rijetko iznosila vlastita mišljenja. Uspjela je zadržati potporu javnosti i višestranačku potporu u parlamentu, koji je bio jedino tijelo s ovlastima da je skine s prijestolja.

Nikada nećemo saznati o čemu je razgovarala na redovitim audijencijama sa svojim premijerima, počevši od Churchilla, no Charles je otvorenijeg karaktera. Hoće li šutjeti o političkim pitanjima u javnosti i nastaviti lobirati privatno? Hoće li premijer postupiti prema njegovim željama?

Susreti premijera jedna su od nekoliko ustavnih dužnosti kojima će se Charles III. vjerojatno posvetiti i tako se dovesti u redoviti kontakt s političarima. On imenuje premijera, otvara parlamentarna zasjedanja, odobrava zakone i službena imenovanja, prima vjerodajnice stranih veleposlanika i ugošćuje svjetske čelnike u državnim posjetima.

Charles, poglavar nacije

Charles je također dobio simbolični položaj poglavara nacije, što znači da postaje simbol nacionalnog identiteta, jedinstva i ponosa. On predstavlja kontinuitet i izvrsnost u ime zemlje. Zato vidimo monarha kako otvara nacionalne događaje i predvodi komemoracije.

Narod se u kriznim vremenima ugledao na Elizabetu, ali hoće li se na isti način okupiti oko Charlesa III.? On izaziva podjele ne samo zbog svojih iskrenih stavova, već i zbog lošeg dojma još od teškog razvoda od njegove iznimno popularne prve supruge Diane.

Sve službene kraljevske rezidencije uključujući Buckinghamsku palaču i dvorac Windsor sada će biti pod njegovom kontrolom. Postoje i druge rezidencije poput Balmorala u Škotskoj i Sandringhama u Norfolku, koje je kraljica privatno posjedovala, a nacija će sada otkriti kome ih ostavlja u oporuci.

Bilo kako bilo, Charlesovo bogatstvo je naraslo. Sada će primiti apanažu suverena, koja pokriva troškove njegovih službenih dužnosti i iznosila je 86.3 milijuna funti za fiskalnu godinu 2021./2022. Charles će preuzeti brigu o Kraljevskoj kolekciji, koja uključuje jednu od najvrjednijih umjetničkih zbirki na svijetu.

Također preuzima Vojvodstvo Lancaster, golemo imanje od 10.000 hektara zemlje, vrijedne nekretnine u Londonu i portfelj ulaganja. Kralj Charles III. preko noći je postao jedan od najbogatijih ljudi u Engleskoj.

Camilla

Godinama je Charlesovu suprugu pratilo pitanje njene titule. U veljači 2005. godine, kada je najavljeno njihovo vjenčanje, službena izjava je glasila: "Namjera je da gospođa Parker Bowles koristi titulu HRH The Princess Consort (Njeno Kraljevsko Veličanstvo princeza supruga) kada princ od Walesa sjedne na prijestolje". To je bio vrlo jasan signal da Camilla neće koristiti titulu kraljice.

Međutim, njezin ured u Clarence Houseu ogradio se od te izjave u sljedećim godinama, rekavši da je to pitanje za vladajućeg monarha.

Zatim je u veljači 2022. kraljica izrazila želju da njezina snaha bude poznata kao kraljica supruga nakon što Charles postane kralj. Bila je to objava kojom je obilježena početak kraljičine godine platinastog jubileja te izjava koja je izgleda riješila problem zauvijek. Kraljičine želje pozdravio je i sam prinčevski par. Istog vikenda, glasnogovornik je objavio izjavu da su bili "dirnuti i počašćeni riječima Njezinog Veličanstva".

Gdje će kraljevski par živjeti? Tradicionalno se novi monarh uselio u Buckinghamsku palaču, ali 2011. godine BBC je izvijestio da Charles razmišlja o preseljenju cijelog dvora u Windsor i pretvaranju Buckinghamske palače u centar za događanja. To bi bio dramatičan i kontroverzan pomak, ali bi također mogao potvrditi kralja Charlesa III. kao novog šefa.

William i Catherine

Dosad je Charles bio odgovoran za pokrivanje troškova svog nasljednika, princa Williama. William je sada naslijedio očevu titulu vojvode od Cornwalla, koja dolazi s imanjem koje je prošle godine imalo prihod od 23 milijuna funti. Taj novac sada ide ravno Williamu i on postaje neovisno bogat.

Njegova nova titula glasi Njegovo Kraljevsko Veličanstvo vojvoda od Cornwalla i Cambridgea i tradicija nalaže da će, kao prvi u redu za prijestolje, postati i princ od Walesa, ali to je nešto o čemu će monarh morati izdati posebnu objavu. Ako to učini, Catherine postaje Njezino Kraljevsko Veličanstvo princeza od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla i Cambridgea.

William i Catherine moći će ustrojiti vlastiti neovisni dvor, koji se trenutačno nalazi u Kensingtonskoj palači u zapadnom Londonu, u stanu koji je renoviran nedugo nakon njihova vjenčanja. Čini se malo vjerojatnim da se William želi preseliti, pa će kraljeve bivše rezidencije, uključujući Clarence House i Birkhall u Škotskom gorju, vjerojatno ostati prazne dok ih Charles ne ponudi drugim članovima obitelji ili ne pronađe alternativnu namjenu. Obitelj živi u Adelaide Cottageu u Windsoru, zapadno od Londona, tijekom školskog polugodišta.

Princ George, princeza Charlotte i princ Louis slijedit će titule svojih roditelja. Oni su sada Njihova Kraljevska Veličanstva princ George, princeza Charlotte i princ Louis od Cornwalla i Cambridgea. Kolokvijalno će vjerojatno biti poznati kao George, Charlotte i Louis Wales.

Harry i Meghan

Malo je vjerojatno da će drugom Charlesovom sinu Harryju biti ponuđen kraljevski ured osim ako se on i njegova supruga Meghan ne vrate svojim kraljevskim dužnostima. Kralj bi također trebao potvrditi da mogu nastaviti koristiti Frogmore Cottage na imanju Windsor, koje je dio kraljevskog posjeda. Trenutačno njih dvoje sa sinom Archiejem i kćeri Lilibet žive u Kaliforniji, ali im je dopušteno koristiti Frogmore kao službenu rezidenciju tijekom kraljičine vladavine.

Kada su Harry i Meghan početkom 2020. objavili da se povlače s kraljevskih dužnosti, rekli su da će "raditi na tome da postanu financijski neovisni". Uvjeti razlaza određivali su da, iako će uvijek ostati dio obitelji, više ne mogu koristiti svoje titule.

Kao unuk monarha, Archie sada automatski postaje Njegovo Kraljevsko Veličanstvo princ Archie od Sussexa, dok će Lilibet biti Njezino Kraljevsko Veličanstvo princeza Lilibet od Sussexa. Koriste li te titule, saznat će se tek kada ih roditelji prvi put javno spomenu.

Princ Andrew i ostali članovi obitelji

Kralj Charles III. također postaje odgovoran za raspodjelu uloga, odgovornosti i resursa ostalim članovima kraljevske obitelji.

Charles nikada nije bio blizak sa svojim bratom Andrewom, koji se povukao s kraljevskih dužnosti zbog svojih veza s pokojnim i osramoćenim financijašem Jeffreyjem Epsteinom. U siječnju 2022. oduzeta mu je titula Njegovog Kraljevskog Veličanstva, kao i ostale titule povezane s vojnim i dobrotvornim ulogama. To otvara pitanje hoće li novi kralj i dalje dopuštati Andrewu korištenje stana u Buckinghamskoj palači i davati mu financijsku potporu.

Tu su i njegova sestra, princeza Anne i njegov brat, princ Edward, te dalji rođaci poput Gloucesterovih i Kentovih koji zadržavaju kraljevske rezidencije u Kensingtonu.

Charles će morati odlučiti kolika mu je obiteljska potpora potrebna za obavljanje njegovih dužnosti i kome je želi ponuditi. Tada može otkriti kakvu podršku nudi zauzvrat. Mnoge od ovih odluka već su donesene i prvi znakovi njegove naklonosti vidjet će se prema tome tko će zadržati koje rezidencije, a posebno tko će dobiti povišicu.

Očekuje se da će Anne i Edward te njegova supruga Sophie, grofica od Wessexa, nastaviti sa svojim javnim dužnostima nakon desetljeća predane službe, ali novi kralj to mora uravnotežiti s pritiskom za smanjenjem monarhističke obitelji u teškim vremenima.

Pročitajte više