Chevrolet HHR - povratak u prošlost

NEOČEKIVANI uspjeh Chryslerovog PT Cruisera natjerao je još jednog američkog proizvođača da krene u razvoj retro-modela. Nakon roadstera SSR Chevrolet ubrzano razvija karavansku izvedbu, koja bi trebala biti predstavljena kroz najviše godinu dana.

Dizajn HHR-a potpisuje Bryan Nesbitt, koji se prije nekoliko godina proslavio originalnim PT Cruiserom. Sličnost je vidljiva iz aviona, no sasvim je sigurno da modeli neće biti izravni konkurenti. Naime HHR će biti pozicioniran klasu više, a i gabaritima će zasjeniti Cryslerovog protivnika. Prilikom najave novog modela vodstvo Chevroleta je bilo škrto na podacima. Umjesto fotografija, novinarima je tek podijeljena skica modela u društvu SSR-a i Suburban-a iz 1949. godine. Tek nekolicina spretnih uspjela je fotografirati nešto detaljniju skicu projiciranu na panou prilikom prezentacije.

Za sada je poznato da će HHR biti postavljen na Delta platformu, koju već sada koristi nekoliko modela, među kojima je i popularna Zafira. Kupci će na raspolaganju imati dva benzinska motora. Slabiji četiri-cilindarski motor Ecotec generacije razvija oko 140 KS, dok je za snažniju izvedbu rezerviran potentni benzinac od 220 KS. Po svemu sudeći, model se neće nuditi izvan američkog tržišta, pa je mogućnost ugradnje dizelskog agregata minimalna. Ipak, ukoliko se ponovi uspjeh PT Cruisera, u Europi bi se vrlo lako mogla pojaviti izvedba pokretana nekim od dizelskih agregata iz Opelove ponude.

HHR je tek prvi od ukupno devet novih modela, koje Chevrolet planira predstaviti u narednih dvadeset mjeseci. 

Pročitajte više