"Chicklit" Aleksandre Starčević

"SVI STE U KNJIZI" naslov je kojim se u književnosti premijerno predstavila Aleksandra Starčević, dosad poznata kao novinarka Slobodne Dalmacije i Večernjeg lista i supruga stare kritičarske prznice Ivana Starčevića.

Fenomen "hrvatskog chicklita" započet djelima  Rujane Jeger doživio je vrhunac prošlogodišnjim "Životom na visokoj peti" Lane Biondić.

Za razliku od Cosmogerli i ovisnica o Zg-špici, Aleksandra Starčević se u u svom prvijencu u izdanju "Profila" bavi mukama svagdašnjim žene od tridesetinešto s djecom, brakom, karijerom, ali se hvata u koštac i sa izmišljenim likovima.

Autorica karikira i naglašava svoje podrijetlo i malograđansko naslijeđe, a cijela knjiga je pisana neobavezno i sa ironijskim odmakom.

Više psovki i manje seksa nego u srodnim djelima ovog žanra Aleksandra Starčević obrazlaže željom za što većom autentičnošću i nepretencioznošću.

Psovka nije sama sebi svrha, a seks se, kad je o ovakvoj vrsti ženskog pisma riječ, podrazumijeva kao nešto stalno prisutno, a autorici je ionako bitnije proživljavanje likova prije i poslije seksa, nego za vrijeme samog čina.

Z.A.

Pročitajte više