Cjelokupna francuska kulturna i glazbena scena mobilizirala se za pomoć Haitiju



DESECI francuskih glazbenika, repera, pop zvijezda i kulturnih djelatnika udružili su se s renomiranim pjevačima Charlesom Aznavourom i Youssou N'Dourom kako bi snimili pjesmu kojom žele prikupiti sredstva za unesrećene na Haitiju.

"Gesta za dragi Haiti" ili na francuskom "Un Geste pour Haiti cheire" ime je pjesme koja će biti emitirana na televizijskim postajama diljem Francuske, a i šire, te će pozivati gledatelje na doniranje sredstava. "Moramo učiniti nešto. Moramo poslati novac. Tamo ništa nije ostalo, osim strašne bijede", rekao je komičar Anthony Kavanagh, podrijetlom Haićanin koji živi u Kanadi, a koji je osobno pozivao francuske umjetnike da organiziraju telefonski call centar za žrtve potresa.

Glazbu za pjesmu napisao je hip hop duo Neg'Marrons, a 40 glazbenika će otpjevati po jedan stih "Geste za dragi Haiti" koja se snima u pariškom studiju. Neka od zvučnijih francuskih imena koja sudjeluju u projektu, uz 85-godišnjeg Aznavoura, su reperi Passi i Stomy Bugsy, N'Dour te mnogi drugi. Osoba na čelu projekta, Charles Aznavour, inače armenskog podrijetla, najpopularniji je francuski pjevač, aktivist i diplomat. Glumio je u više od 60 filmova, snimio više od 1.000 pjesama na pet svjetskih jezika i prodao više od 100 milijuna albuma. Poznat je i u svijetu, a 1998. godine proglašen je zabavljačem stoljeća, po izboru CNN-a i korisnika Time Onlinea.

Reper Kery James, čiji su roditelji podrijetlom Haićani, organizirat će humanitarni koncert u tu svrhu, a vodeći francuski dramski pisac, Robbert Hossein najavio je da će svi prihodi predstava održanih sljedeći tjedan ići organizacijama koje pružaju medicinsku pomoć na područjima ugroženim potresom.

>>> Donatorski telefon za pomoć Haitiju: 060 90 11 (6,15 kn, PDV uključen) <<<

Pročitajte više