CNN-ov novinar u Berlinu prikazao svoj dokumentarni film o Holokaustu

Foto: EPA

Poznati novinar CNN-a Wolf Blitzer, rođen u Njemačkoj te sin preživjelih iz Holokausta, boravi ovih dana u Berlinu, gdje prezentira svoj dokumentarni film o Holokaustu za koji je dobio i medijsku nagradu. On se tom prigodom požalio njemačkim novinarima na porast antisemitizma u Sjedinjenim Državama.

To je bila i temeljna motivacija za njegov i CNN-ov novi dokumentarac o Holokaustu, Nikada više, u kojem se dotiče vlastite obiteljske povijesti, kako je rekao. Ugledni američki novinar (75), u svijetu poznat po svojim dnevnim vijestima CNN-a The Situation Room, rođen je 1948. u Augsburgu, na jugu Njemačke. Njegovi roditelji, koji su preživjeli Holokaust, emigrirali su u SAD s njim i njegovom sestrom.

Dobio glavnu medijsku nagradu RIAS

Njegov otac, koji je preminuo, nazvao bi prikazivanje dokumentarca o Holokaustu u Berlinu "osvetom Hitleru", rekao je Blitzer gostima nakon projekcije filma. Blitzer je ovaj tjedan bio u Berlinu kako bi preuzeo glavnu medijsku nagradu RIAS za svoj film, koji je emitiran na CNN-u, ali još nije prikazan na njemačkoj televiziji.

Novinar nije otkrio planira li producirati još filmova u budućnosti. Problem je činjenica da je ostalo samo nekoliko preživjelih iz Holokausta, rekao je uz ostalo Blitzer. Ključno je da mlađe generacije razgovaraju s preživjelima, naglasio je.

Blitzer je rekao da je često otvoreno razgovarao o Holokaustu sa svojim roditeljima. Upitan o razlozima rastućeg antisemitizma, rekao je da mržnja prema Židovima u SAD-u postoji već dugo i da je bolno kada god ponovno izbije. Blitzer je rekao da se mnogo puta vraćao u Njemačku otkako je emigrirao, uključujući i Augsburg.

Pročitajte više