Coppola o lošim kritikama svog novog filma: Hollywood ne voli kršitelje pravila

Foto: EPA

Znanstveno-fantastična saga Megalopolis, koju je redatelj Francis Ford Coppola sam financirao, premijerno je prikazana na Filmskom festivalu u Cannesu ovaj tjedan, dajući odabranoj skupini svjetskih novinara priliku da konačno pogledaju projekt na čijoj je izradi legendarni redatelj proveo gotovo pola stoljeća.

Film je službeno opisan kao "bajkoviti rimski ep smješten u zamišljenu modernu Ameriku", a u njemu glume Adam Driver, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Jon Voight i Laurence Fishburne, kao i Coppolina unuka Romy Mars, kći redateljice Sofie Coppole.

Megalopolis je navodno dobio sedmominutni pljesak publike u Cannesu koji je uključivao mješavinu zvižduka i klicanja, možda sažimajući osjećaje prema Coppolinom magnum opusu, koji tek treba pronaći američkog distributera i koji je opterećen kontroverzama sa snimanja posljednjih tjedana.

 

Coppola je odgovorio na negativne reakcije, izrazivši uvjerenje da su se klevetnici urotili protiv njega jer film "ne igra po trenutnim pravilima Hollywooda". Osvrćući se na anonimne izvore koji su odbacili film kao potencijalno nepoželjan nakon prikazivanja u industriji krajem ožujka, rekao je za Air Mail: "Ako pogledate svaku pomiješanu ili negativnu obavijest, to je uvijek nešto što se čuje iz nepoznatog izvora."

"Stvarno osjećam da je neoprostivo napadati film jer ne igra po trenutnim holivudskim pravilima, citirajući neimenovane izvore koji vjerojatno nisu bili na projekciji i možda ne postoje. To je besmislen posao. Pomislili biste, zašto bi itko želio ne navijati za Megalopolis? Prihvaćeni redatelj koji koristi vlastiti novac za financiranje ambicioznog filma. Pa, postoji mnogo onih koji bi to htjeli", dodao je.

Brojne negativne kritike

Nakon premijere u Cannesu Megalopolis je dobio ocjenu na Rotten Tomatoesu od 51% na temelju recenzija 37 kritičara, što znači da je debitirao s negativnom ocjenom (da biste dobili pozitivnu ocjenu, više od 60% recenzija treba biti pozitivno). "Megalopolis je uštogljen, ozbiljan, pretjeran, pogonjen efektima i krajnje kaotičan", napisala je Esther Zuckerman u svojoj recenziji filma za The Daily Beast.

Guardianov kritičar Peter Bradshaw nazvao je film "meganapuhanim i megadosadnim", a filmska kritičarka Jessica Kiang opisala ga je na X-u kao "ludost tako golemih razmjera da se čini kao da promatrate stvarni pad Rima".

Međutim, neki su kritičari pohvalili film kao inovativan i drugačiji od svega što su ikada prije vidjeli. David Jenkins iz Little White Lies napisao je da je Megalopolis "proslava nesputane kreativnosti i dalekovidnosti". "Nadahnut će isto toliko umjetnika koliko i publike koju će otuđiti", primijetio je Damon Wise iz Deadlinea u svojoj uglavnom pozitivnoj recenziji.

Redatelj Kuma uložio je 120 milijuna dolara vlastitog novca u snimanje Megalopolisa, a prethodno je za GQ rekao da ga "nije briga" ako će biti neuspjeh na blagajnama. "Uopće me nije briga za financijski učinak. To mi ne znači ništa", rekao je.

Nekoliko dana prije premijere filma u Cannesu, The Guardian je objavio izvješće o snimanju filma u kojem je nekoliko članova ekipe opisalo navodno neprimjereno Coppolino ponašanje na setu, uključujući sjedenje žena u njegovom krilu i pokušaj ljubljenja statista koji su bili u toplesu. Kao odgovor na optužbe, Darren Demetre, izvršni koproducent filma, rekao je da "nikada nije čuo za bilo kakve pritužbe za uznemiravanje ili loše ponašanje tijekom projekta".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.