"Crvena" Rijeka oduševila Guardian: "Grad glazbe rasturit će kao Europska prijestolnica kulture"

Foto: Instagram

STRANI mediji nerijetko hvale hrvatske gradove i preporučuju ih kao idealne turističke destinacije, pa ne iznenađuje da je britanski Guardian objavio članak o još jednom biseru s našeg mora.

I dok se Britanci obično drže popularne Dalmacije, ovaj put su odlučili predstaviti Rijeku za one koji traže malo drugačije iskustvo.

"Crvena Rijeka rasturit će kao Europski grad kulture 2020.", obećali su u naslovu, a u tekstu su dali sve od sebe da svoje mišljenje potkrijepe i dokazima.

Rijeku su opisali kao "lijevo orijentiran grad glazbe i umjetničke slobode". Objasnili su kako je epitet "crvena" ovdje da oslika prevladavajuće lijevu političku orijentaciju, a također su ukazali na njegovo industrijsko naslijeđe i punk, rock i rave korijene.

Autor James Hopkin ističe da je Rijeka nakon dobivene titule Europskog grada kulture za 2020. godinu spremno transformirala nekadašnje industrijske komplekse u izložbene prostore, barove i restorane koji stoje rame uz rame s građevinama iz raznih povijesnih razdoblja.

Osim bogate turističke i kulturne ponude, uputio je čitatelje da se plaže nalaze samo desetak minuta hoda od centra grada i riječkog Korza, a upozorio ih je i na blizinu prirodnih ljepota poput planine Učke i otoka Krka.

U nastavku su predložili koja mjesta ne bi trebali propustiti ako se odluče posjetiti Rijeku, a do njih je došao razgovarajući s nekoliko lokalca.

Barove i glazbene događaje pomogao mu je izabrati Vlado Simicich Vava, gitarist kultnog riječkog benda Laufer.

On mu je preporučio mjesta poput Palacha, puba Nemo, klubova Tunel, Crkva, Život i drugih koje je autor i sam posjetio i opisao u svom tekstu.

Kroz specijalitete domaće kuhinje proveo ga je riječki chef Dušan Džimbeg koji mu je preporučio konobe, ali i riječku tržnicu koja se nalazi nedaleko od Narodnog kazališta, a obiluje nezaobilaznim domaćim proizvodima.

Umjetnik Zoran Brajnović ga je uputio u ponudu muzeja i galerija, ali i mjesta na kojima može vidjeti zanimljive performanse poput kafića Morski prasac ili Art kina Croatia koji cijele godine prikazuje nezavisne filmove.

Sandra Grozdanov, predsjednica grupe za konzervaciju Šarolija, preporučila mu je prirodne ljepote koji vrijedi posjetiti poput Gorskog Kotara, otoka Cresa i Instituta Plavi svijet iz Velog Lošinja.  

Pročitajte više