Čuvajmo Zemlju svaki dan - Reciklirajmo i kozmetičke proizvode

Foto: Press

KAKO bismo zaštitili naš planet korak po korak, uglavnom recikliramo otpad iz kućanstva - posebno ono što koristimo u kuhinji, no čini se da je kupaonica slijepa točka.

Djelomično je za to zaslužna kompleksnost, jer se ambalaža kozmetičkih proizvoda često sastoji od nekoliko različitih materijala. Hrvatska Parfemska Kuća od samog osnivanja posvećuje pažnju ovome problemu i radi ustrajno kako bi bili što održiviji i odgovorniji te s ponosom možemo reći da se svi naši proizvodi mogu reciklirati.

Upravo zato je naš glavni parfumer Tomislav Vrbanec pripremio jednostavan vodič da naučite nešto novo ili potvrdite što ste već znali!

Kartonske kutije od ambalaže većinom su napravljene od papirne mase te se mogu ponovno koristiti, reciklirati ili kompostirati - bez obzira na to što odaberete, no klasične kutije uobičajeno se ne mogu reciklirati, jer su mnoge (pogotovo ako izgledaju sjajno) presvučene plastikom i ne mogu se reciklirati. Dakle, pametno birajte kad kupujete! Mnogi svakodnevni proizvodi za uljepšavanje dolaze u bočicama ili tubama, točnije obliku plastične ambalaže - od sredstava za čišćenje do maski za lice, od šampona do gelova za tuširanje, a većina se može sortirati u vašu redovnu reciklažu.

Uvijek se pobrinite da se ambalaža prvo ispire, kako bi bila što čišća. Također, imajte na umu - poklopci se mogu reciklirati, ali obično pumpe ne mogu, pa ih jednostavno stavite u svoju redovnu kantu, odnosno mješoviti otpad. Mnoge složeno dizajnirane bočice s mirisima ne mogu se reciklirati, ali naši parfemi mogu se uvrstiti u vaše redovno recikliranje - odvajanje u vreću/kontejner za staklo. Kasnije tijekom standardnog postupka staklo se drobi, a pumpa uklanja.

U Hrvatskoj Parfemskoj Kući korištenje celofana smanjuje se na minimum, jer je recikliranje nešto kompleksnije. Naime, celofan spada u miješani komunalni otpad jer je trošak recikliranja višestruko veći od proizvodnje. Nažalost, toliko je proizvoda za uljepšavanje zamotanih u nju - posebno mirisa. Dakle, stavite ovo u svoju uobičajenu kantu i pokušajte izbjegavati kupnju bilo čega umotanog u celofan.

Jedna zanimljiva činjenica je ta da blazinice zapravo možete reciklirati s vašim otpadom od hrane, ali za njihovu proizvodnju potrebna je energija, pa je naš savjet? Umjesto toga uzmite neke od onih koji se mogu prati, daleko blaže prema planeti. Eto, naš jednostavan vodič za recikliranje kozmetičkih proizvoda.

Nikad nije bilo važnije biti svjestan otpada koji vraćamo u naš ekosustav. Dakle, počistimo i pomozimo zaštititi naš planet ne samo na Dan planeta Zemlje, već i svaki dan! Ako svi zajedno radimo na promjeni naših svakodnevnih ljepota navika - koliko god one male bile - može se dogoditi velika promjena!

Pročitajte više