Čuvarica dnevnika Anne Frank dobila svoj asteroid



U nedjelju je asteroid između Marsa i Jupitera postao poznat kao Miep Gies. Nazvan je tako u čast Nizozemke koja je čuvala dnevnik Anne Frank, koji je kasnije postao svjetski bestseler. Svjetska udruga astronoma izjavila je da su željeli privući pažnju na veliku hrabrost ove, danas stogodišnje žene.

Ona je jedina preživjela od svih koji su pomogli obitelji Frank dok su se, za vrijeme Drugog svjetskog rata krili iza jedne kuće u Amsterdamu. Asteroid je otkriven 1972. godine, a kasnije je postao poznat kao Miep Gies.

Miep se brinula za Frankove, Annu i njezinu sestru, te roditelje. Također se brinula o još jednoj židovskoj obitelji koja je živjela u skrovištu s Frankovima. Poznato je da im je Miep znala donositi hranu te ih upozoravati na moguće opasnosti.

U tome je, tada mlada Miep, uspijevala sve do kraja 1944., kada je skrovište otkriveno. Anna Frank preminula je u koncentracijskom logoru od tifusa, samo tri mjeseca prije kraja rata. Jedini preživjeli ostao je Otto Frank. Miep je rođena 1909. godine u Austriji, a nekoliko godina nakon rođenja, poslana je u Nizozemsku, gdje ju je usvojila jedna obitelj.

Tijekom života, ova velika dobročiniteljica dobila je više priznanja za svoja velika djela, no kada se radi o ovako iznimnim ljudima, nijedno nije dovoljno dobro, pa makar je (doslovno) kovali u zvijezde.

Pročitajte više