Da, Hrvatska je žrtva ovogodišnjeg Eurosonga

Foto: Profimedia

U UTORAK sam napisala i potpisala tekst Jebote, pobijedit ćemo na Eurosongu. Naslov i tekst nisu došli iz euforije, kojoj smo skloni. U utorak, nakon prvog polufinala, apsolutno svi objektivni parametri govorili su da pored Baby Lasagne ni jedan drugi izvođač nema šansu pobijediti na Eurosongu. 

Nije to bilo mišljenje Indexa ni moje - u utorak je to bila objektivna stvarnost. 

No, u međuvremenu su se organizatori Eurosonga suočili s najvećom prijetnjom po opstanak festivala - propalestinskim prosvjedima koji su počeli na dan kad je izraelska pjevačica Eden Golan trebala nastupiti. Prosvjedi su bili samo jedan mali dio histerije koja već mjesecima pali internet i upućena je EBU-u. Histerija je tražila izbacivanje Izraela iz EBU-a i zabranu nastupa njihovom izvođaču.

No, hajdemo razlučiti što se na eurovizijskoj sceni događalo od utorka do subotnjeg finala, pa ćemo onda doći do toga kako je Izrael ove godine nehotice utjecao na pobjednika Eurovizije.

Kladionice su se zeznule s kvotom od 7.5? To je jako, jako čudno

Oni koji se klade na nogomet, recimo, znaju da je pogoditi kvotu od 7.5 (koju je Švicarac imao u trenutku kada je počelo finale) gotovo nemoguće. U sportu je takav ishod teoretski i moguć jer rezultat ovisi samo o onom što se događa na terenu, sudačkim odlukama i raznim nepredviđenim događajima. Kvote za sportska natjecanja određuju se na temelju statistike iz prethodnih susreta, situacije u timu i sličnih parametara.

Na Eurosongu nije tako - o kvotama za pobjednika odlučuje trenutno raspoloženje javnosti. Dakle, za pozicioniranje Hrvatske na kladionicama nisu se uvažavali prethodni hrvatski rezultati, nego su kladionice uzimale u obzir preglede na YouTubeu, lajkove, komentare i, na kraju - broj trenutnih oklada na pobjednika. Zato su kvote na pobjednika Eurosonga koji nije favorit - ogromne.

Dakle, primjerice, da sportska kladionica određuje kvote kao ona eurovizijska, klub koji ima najviše navijača imao bi najnižu kvotu ako bi, naravno, kao na Eurosongu, o rezultatima sportskih natjecanja odlučivali isključivo navijači. 

Stoga se sinoć dogodilo da je osoba koja je primjerice uložila 100 eura na Švicarsku kući odnijela 750 eura. 

Kladionice, da skratimo, nikad nisu pogriješile kao ove godine. Šveđanka Loreen prošle je godine u finale Eurosonga ušla s jednakim šansama (51%) s kojima je ušao Baby Lasagna. 2022. godine, kada je cijeli svijet znao da će glasači iz Europe masovno podržati ratom zahvaćenu Ukrajinu, Kalush je u finale ušao sa 60% šanse. 

Žiri je bio savršeno usklađen. Nisu radili ni susjedski blokovi. Zbog Švicarske? Hm...

Stvari su postale čudne čim je prvih pet žirija 12 bodova dalo Švicarskoj. Prva je to napravila Ukrajina. Dakle, žiri Ukrajine usred rata ne daje 12 bodova ni Finskoj ni Estoniji ni sličnoj prijateljskoj zemlji, kako se to inače radi na Eurosongu, pogotovo kad je nekoj zemlji prijeko potrebna svaka vrsta podrške susjeda. 

No, čudniji od žirija Ukrajine bili su žiriji skandinavskog i baltičkog bloka. Estonija, Litva i Latvija, umjesto jedni drugima, svoje dvanaestice dale su Švicarskoj. 

Nikad se u recentnoj povijesti nije dogodilo da 22 od 37 žirija jednoj te istoj zemlji da 12 bodova. Švicarska je sinoć oborila rekord bodova žirija koji su do sada držali Britanci koji su 2022. godine dobili 283 boda žirija. Švicarska je jučer u potpuno sumnjivom glasanju žirija dobila nevjerojatnih 365 bodova, najviše u povijesti ovog natjecanja.

Zbog Švicarske, koja je bila tek treći favorit natjecanja, sinoć su se raspali susjedski blokovi koji religiozno već desetljećima glasaju jedni za druge čuvajući susjedska leđa. U jednom trenutku izgledalo je kao da je u pitanju dogovor, da ne kažemo naredba. 

Zbog Švicarske su žiriji sinoć žrtvovali svoje susjede, a neki čak i sami sebe. Talijanski žiri (Italija je članica velike petorke), u trenutku kada ima jednog od favorita, svojih 12 bodova daje Švicarskoj s kojom su se na kladionicama danima borili za prevlast na drugom i trećem mjestu. Isto su napravile i Irska i Ukrajina.

Netko želi reći da su talijanski, irski i ukrajinski žiriji bili odsječeni od interneta i nisu znali da se na ljestvici bore za prevlast sa Švicarskom? Netko zdrave pameti želi reći da su ova tri žirija bila toliko oduševljena Švicarskom da su riskirali vlastiti rezultat? Hm...

Ne, nije u pitanju gej lobi. Eurosong je histeriju protiv Izraela poslao Švicarcima da je rješavaju iduće godine

U četvrtak, prije nego što je na scenu izašla izraelska predstavnica, počeli su propalestinski prosvjedi u Malmou.

Histerija protiv izraelskog sudjelovanja na Eurosongu žarila je i palila internetom već tjednima. 20-godišnja izraelska pjevačica dva je puta pjevala pred arenom punom ljudi koji su joj zviždali, bukali i vrijeđali je. Nakon drugog polufinala, u kojemu je Izraelka prošla dalje, njihova televizija strašno se angažirala da Izrael dobije što više glasova publike.

To je sasvim legalno i legitimno, pa i ljudski razumljivo. 

Podrške Izraelu EBU je bio svjestan već u petak ujutro, a bili su je svjesni i gledatelji Eurosonga. I jedni i drugi imali su isti cilj iz dva različita razloga - pod svaku cijenu spriječiti pobjedu Izraela. Publika ju je htjela spriječiti zbog podrške Palestini, a EBU ju je htio spriječiti jer bi pobjeda Izraela na sinoćnjem Eurosongu izazvala nevjerojatne nerede u Malmou i moguć kraj Eurosonga kakav znamo.

U Malmou, ne treba zaboraviti napomenuti, živi čak 20% muslimana i u tom je švedskom gradu nastanjen najveći broj migranata koji su došli u Švedsku. Zbog toga je, da se ne lažemo, propalestinski prosvjed u Malmou i poprimio ovakve razmjere.

Na razočaranje brojnih homofoba, ove godine doista nije radio gej lobi. Ove godine je EBU, organizator Eurosonga, sasvim sigurno, spašavao živu glavu. Više nisu bitni Ukrajina i dobrosusjedski odnosi zemalja članica. Ove godine EBU je morao odlučiti tko će se iduće godine boriti s histerijom protiv Izraela. 

I u tome je Hrvatska ispala kolateralna žrtva.

Ako pogledamo slučaj s druge strane, ova namještaljka je bila strašno pametna odluka. Izrael neće biti izbačen s Eurosonga, koliko god fanovi to željeli. Poslati Eurosong iduće godine u malenu Hrvatsku, koja se s 5000 prosvjednika protiv Izraela logistički ne bi mogla izboriti, bilo bi suludo. Slanje Eurosonga u Francusku (Francuz je prema prognozama i trebao biti jedan od favorita žirija, op. a) rezultiralo bi neviđenim kaosom na ulicama Pariza. 

Zato je EBU ove godine žrtvovao Baby Lasagnu i sve svoje probleme poslao Švicarcima da ih dogodine rješavaju. Ako ih itko uspije riješiti, to će biti Švicarci. 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više