Da nije bilo ove američke glumice, Elizabeta nikad ne bi postala kraljica

Foto: Guliver Image/Getty Images

DINASTIJA Windsor proživljava velike promjene nakon što je princ Harry odlučio napustiti kraljevske dužnosti. Princ i njegova supruga, nekadašnja američka glumica Meghan Markle, objavili su prije pet dana da se povlače s dužnosti koje im nameće kraljevska obitelj te da žele biti financijski neovisni. 

Jučer je kraljica Elizabeta objavila da podržava odluku svog unuka i njegove supruge te da je pred njima prijelazno razdoblje u kojemu će odlučiti o detaljima otkaza. Nije otkrila hoće li Harry i Meghan izgubiti kraljevske titule, ali je to dala naslutiti budući da ih je u priopćenju oslovila imenima što nikad prije nije radila.

Mnoge je Megxit podsjetio na najveći skandal u povijesti Windsora i abdikaciju kralja Edwarda VIII. Dogodilo se to 1937. godine kada je kralj Edward upoznao američku glumicu Wallis Simpson. 

Wallis i kralj Edward počeli su vezu dok je ona još bila u braku, a javnost je za vezu uskoro i doznala. Iako je dotad bio jako popularan, Edward je odmah po objavi zaruka s Wallis postao omražen. Bilo je jasno da će je oženiti i prije nego što je njezin brak bio gotov.

Tadašnji engleski premijer Stanley Baldwin upozorio je kralja da javnost nikada neće prihvatiti dvostruko razvedenu ženu kao kraljicu te mu iznio tri opcije koje su u tom trenutku bile moguće: da zaboravi Wallis Simpson, da je oženi usprkos volji naroda i ministara ili da abdicira. Kralj je izabrao treću opciju i zbog žene se odrekao krune.

Dva dana nakon abdikacije Edward je od brata, novoga kralja, Georgea VI. dobio novokreiranu titulu vojvode od Windsora. Posebnom zakonskom odredbom vraćeno mu je oslovljavanje Kraljevskom Visosti, ali je određeno da njegova supruga i djeca neće biti tako oslovljavana te da njegova djeca neće imati mjesta u nizu nasljednika. 

George VI. otac je današnje britanske kraljice Elizabete koja svoju krunu može zahvaliti upravo činjenici da je američka glumica koštala njezinog strica prijestolja. 

Elizabeta II. vjerojatno nije ni slutila da će Windsorove razvedena američka glumica Meghan Markle ponovno koštati skandala. Na Twitteru je jedna od glavnih fora ona da su razvedene američke glumice pobijedile Windsorove 2:0. Barem zasad.

Pročitajte više