"Dali su mi meni bez cijena": Potez restorana u Italiji mnogi smatraju seksističkim

Foto: Instagram

ARGENTINSKA influencerica i djevojka nogometaša Lautara Martineza, Agustina Gandolfo, prozvala je jedan talijanski restoran zbog, kako kaže, "seksističkog jelovnika".

25-godišnjakinja tvrdi da su joj u jednom restoranu u Milanu dali jelovnik na kojemu nisu bile ispisane cijene, dok su njenom dečku dali klasični jelovnik s cijenama. "Jeste li znali da u brojnim restoranima u Italiji ne stavljaju cijene u jelovnike koje daju ženama?" upitala je pratitelje.

Objavila je i fotografiju jelovnika bez cijena.

"I što da napravim ako ja želim platiti?" zapitala se.

Kasnije je dodala da su joj se javili brojni Talijani i objasnili joj da su "jelovnici naslijepo" praksa samo u luksuznim restoranima. 

"Najgore je što to opravdavaju tako da govore da se to događa samo u restoranima određene razine. Znači li to da žene ne mogu platiti ako govorimo o skupljem obroku?" dodala je nakon toga.

Njenom objavom pozabavila se talijanska La Repubblica, koja je razgovarala s Rossellom Cereom, menadžericom restorana Da Vittorio, koji ima tri Michelinove zvjezdice. Cerea je rekla da ona ne vidi problem u toj praksi.

"Ako je par za stolom, imamo običaj da jelovnik bez cijena damo ženi. To nije diskriminacija, već oblik galantnosti. To je način da savjetujete ženi da uživa u večeri, atmosferi i dobroj hrani bez brige o banalnijim stvarima", tvrdi ona.

Vlasnik restorana Pipero u Rimu, Alessandro Pipero, ipak smatra da je nepoštovanje ne pokazati cijene gošći.

"U 2021. smo i nije moguće da netko vjeruje da žena neće platiti u restoranu. A i ako ne plati, zašto ne bi znala cijene obroka? Po zakonu sam dužan svoje cijene pokazati vani pa što to znači? Žena ih može čitati vani, ali ne i unutra?" tvrdi on.

Što vi mislite o ovakvoj praksi?

 

Pročitajte više