Danas počinje Eurosong. Evo kada nastupa Let 3 i gdje ih možete gledati

Foto: EBU/Corrine Cumming

DANAS je na rasporedu prva polufinalna večer Eurosonga, tijekom koje će na pozornici zapjevati i hrvatski predstavnici Let 3.

Oni će pjesmom Mama ŠČ! pokušati ući u veliko finale natjecanja, koje je na rasporedu u subotu, a ako je vjerovati kladionicama, to bi im trebalo poći za rukom.

Koja se po redu natječe Hrvatska?

Hrvatska se natječe sedma, odmah iza Irske. U konkurenciji će biti 15 pjesama, a 10 će ih proći dalje u veliku završnicu. Jednak broj zemalja plasirat će se u finale i iz drugog polufinala, koje je na rasporedu u subotu.

Uz Hrvatsku, u prvom polufinalu imat ćemo priliku čuti pjesme Finske, Švedske, Srbije, Irske, Švicarske, Nizozemske, Azerbajdžana, Norveške, Malte, Latvije, Portugala, Izraela, Moldavije i Češke.

U drugom polufinalu natjecat će se 16 država: Danska, Armenija, Rumunjska, Estonija, Belgija, Cipar, Island, Grčka, Poljska, Slovenija, Gruzija, San Marino, Austrija, Albanija, Litva i Australija.

Izravno su u finale prošle prošlogodišnja pobjednička zemlja Ukrajina i takozvane države BIG 5 - Italija, Francuska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Španjolska.

Izmjena u pravilima glasanja

Ove godine izmijenjena su pravila Eurosonga te će u polufinalima glasati samo publika, dok će žiri svojim glasovima činiti 50% rezultata tek u finalu. Glasanje će otvoriti voditelji nakon nastupa posljednje države u polufinalu, a gledatelji će imati otprilike 15 minuta da pošalju svoj glas putem poziva, SMS-a ili mobilne aplikacije.

Inače, Eurosong se ove godine održava u Liverpoolu. Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo je ulogu domaćina zbog ruske invazije na Ukrajinu, čiji su prošlogodišnji predstavnici Kalush Orchestra prošle godine pobijedili na natjecanju pjesmom Stefania.

Kroz polufinalne večeri gledatelje pred malim ekranima i publiku vodit će glumica Hannah Waddingham, glazbenica Alesha Dixon i ukrajinska pjevačica Julia Sanina. U finalnoj večeri pridružit će im se i poznati voditelj Graham Norton. Uz njih, natjecatelje će najavljivati i Sam Quek, Mel Giedroyc, Rylan, Scott Mills i Timur Mirošničenko.

Pjevat će i Rita Ora

Prvo polufinale ove godine otvorit će voditeljica Julia Sanina izvodeći dio pjesme Maâk svog benda The Hardkiss, dok će Rita Ora nešto kasnije izvesti medley nekih od svojih najvećih hitova plus svjetsku ekskluzivu svog novog singla Praising You.

Ukrajinska pjevačica Alyosha, koja je predstavljala Ukrajinu na natjecanju za pjesmu Eurovizije 2010., također će nastupiti, zajedno s britanskom glazbenicom Rebeccom Ferguson.

Marija Jaremčuk, koja je predstavljala Ukrajinu na Eurosongu 2014., nastupit će u drugom polufinalu s reperom OTOY-om i 14-godišnjom predstavnicom Ukrajine na prošlogodišnjem Dječjem Eurosongu Zlatom Dziunku.

U finalu će gostovati Go_A  (Ukrajina 2021.), Verka Serduchka (Ukrajina 2007.), Jamala (Ukrajina 2016.), Tina Karol (Ukrajina 2006.), Kalush Orchestra (Ukrajina 2022.), Sam Ryder (UK 2022.), Netta (Izrael 2018.), Duncan Laurence (Nizozemska 2019.), Mahmood (Italija 2019. i 2022.), Cornelia Jakobs (Švedska 2022.), Sonia (UK 1993.), Daði Freyr (Island 2021.).

Tko su favoriti natjecanja?

Kada je u pitanju klađenje na pobjednika natjecanja, Hrvatska se na ljestvici nalazi na 16. mjestu.

Na prvom mjestu stabilno stoji Švedska, čija će predstavnica Loreen otpjevati pjesmu Tattoo. Ispod nje je Finska i njezin predstavnik Käärijä s pjesmom Cha Cha Cha. Kladionice Švedskoj daju čak 39% šanse za pobjedu, dok Finska ima 24% šanse. Na trećem se mjestu nalazi Francuska, koja je gotovo preko noći skočila s 11. mjesta. Četvrto mjesto drži Ukrajina, dok top 5 zaokružuje Španjolska.

Na kladionicama koje predviđaju plasman država u finale Hrvatska se nalazi na devetom mjestu od 15 zemalja i trebala bi proći dalje.

Gdje gledati Eurosong?

Hrvatska radiotelevizija prenosit će sve tri večeri na prvom programu, a natjecanje se može pratiti i putem platforme HRTi, kao i na službenom YouTube kanalu Eurosonga.

Hrvatska u finalu nije bila od 2017.

Hrvatska u finalu Eurosonga nije bila već šest godina. Posljednji put kada smo Hrvatsku imali priliku čuti i vidjeti dva puta na eurovizijskoj pozornici bilo je 2017. godine, kada nas je predstavljao Jacques Houdek s pjesmom My Friend.

Jacques je te godine osvojio 13. mjesto u finalu, no već sljedeće godine doživjeli smo hladan tuš kada je Franka s pjesmom Crazy ostvarila najgori rezultat na Eurosongu u hrvatskoj povijesti. Službeni rezultati Eurosonga pokazali su da je Franka u polufinalu bila 17. od 19 izvođača te da su iza nje bili samo Makedonija i Island.

2019. godine u finale nije prošao ni Roko Blažević s pjesmom The Dream. Godinu kasnije Eurosong je otkazan, no Damiru Kedži i njegovoj pjesmi Divlji vjetre kladionice nisu bile predviđale uspjeh.

Hrvatska je 2021. bila ujedinjena u mišljenju da će se Albina Grčić plasirati u finale s pjesmom Tick-Tock, no to se nije dogodilo. Albina je u polufinalu završila na 11. mjestu, dok se 10 država plasiralo dalje. Ista sudbina snašla je i Miju Dimšić 2022. godine, čija je pjesma Guilty Pleasure također završila 11. u polufinalu.

Hrvati se ove godine nadaju da će Let 3 vratiti Hrvatskoj sjaj nekadašnjih uspjeha, kojeg, kako se čini, već dulje nema.

ŠČretno, Let 3!

Pročitajte više