Danas se na nebu iznad Zagreba vidi rijedak nebeski fenomen

Foto: Čitateljica Indexa

Čitateljica nam je poslala fotografiju neobične pojave koja se danas vidi na nebu iznad Zagreba. Naime, oko Sunca se može vidjeti "krug". Riječ je o fenomenu poznatom kao "halo".

To je optička pojava u Zemljinoj atmosferi kada se Sunce ili Mjesec naziru kroz tanak sloj oblaka s kristalićima leda. Najpoznatiji je krug oko Sunca ili Mjeseca promjera 22° koji je na unutarnjoj strani crvenkaste, a na vanjskoj strani plavkaste boje. Mnogo rjeđi je halo promjera 46° (46° halo ili veliki halo).

Kada se najbolje vidi?

"Halo" su svjetlosne pojave u obliku prstenova, lukova, svjetlosnih ploha, stupova i točaka. Pojava se najbolje vidi ako gustoća oblaka nije tolika da bi sakrila Sunce. Pojava može nastati i onda kad se svjetlosni izvor nalazi iza oborinskih pruga iz oblaka, koje ne dosežu tlo (takozvane virge), a i u blizini tla kad je magla od ledenih kristala.

Za razliku od duge, kod koje na istu kapljicu upadaju zrake svjetlosti pod različitim upadnim kutovima, u kristalnom oblaku potrebno je mnoštvo kristala, koji su prema upadnim zrakama izloženi pod različitim upadnim kutovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.